NOVI ARBITER

Türk zadovoljen, Abrahama podpira tudi del opozicije

Objavljeno 28. julij 2015 18.55 | Posodobljeno 28. julij 2015 19.50 | Piše: STA, S. U.

Vlada je danes za novega člana arbitražnega sodišča, ki odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško, imenovala predsednika meddržavnega sodišča Ronnyja Abrahama.

Danilo Türk je minuto čez polnoč podpisal odlok o razpustitvi parlamenta in razpisal volitve

LJUBLJANA – Nekdanji predsednik republike Danilo Türk je izrazil zadovoljstvo ob imenovanju predsednika meddržavnega sodišča Ronnyja Abrahama za arbitra v sporu glede meje med Slovenijo in Hrvaško. Čestital je tudi premierju Miru Cerarju, zunanjemu ministru Karlu Erjavcu ter vladi in strankam za modro in hitro odločitev. S tem je Slovenija rešila vprašanje, ki se je odprlo z odstopom arbitra Jerneja Sekolca pretekli teden, so še sporočili iz urada bivšega predsednika.

Medtem so v NSi so podprli odločitev vlade. V SDS in ZaAB so poudarili, da gre za odločitev vlade, ki zanjo tudi nosi odgovornost, in pojasnili, da jih premier Miro Cerar na današnjem sestanku z imenom še ni seznanil. Pri tem v ZaAB dodajajo, da odločitvi ne nasprotujejo. V stranki SDS so po znani odločitvi vlade glede novega slovenskega člana arbitražnega sodišča, ki odloča o meji s Hrvaško, za STA pojasnili, da se je vlada odločila, da novega arbitra, katerega predhodnika je imenoval državni zbor (DZ), imenuje sama. Pri tem niso povedali, ali odločitev podpirajo ali ne, izrazili pa so upanje, da je imela vlada pri izbiri srečno roko. Na strankinem twitterju so pojasnili, da predstavniki parlamentarnih strank na današnjem sestanku pri premierju Miru Cerarju, ki je bil pred sejo vlade, imena novega arbitra niso izvedeli, saj da je bil predlagan šele na seji vlade. Enako je na svojem twitterju zapisal tudi predsednik SDS Janez Janša in kot razlog navedel, da naj bi bilo ime zaupno.

Podobno so dejali tudi v ZaAB. »Premier Cerar nas na današnjem sestanku zaradi tajnosti podatkov ni seznanil z imenom novega arbitra. Odgovornost za to, da so izbrali dobro, zato nosijo premier, ministri in koalicij.« Ob tem dodajajo, da v ZaAB tej odločitvi ne nasprotujejo.

V NSi so pojasnili le, da odločitev vlade podpirajo.

»Abraham mednarodna pravna avtoriteta«

Zunanji minister Karl Erjavec je z vladno izbiro novega slovenskega arbitra zadovoljen. Za STA je povedal, da gre za mednarodno pravno avtoriteto, sporočilo Hrvaški pa je, da tudi ugledni mednarodni pravniki ne vidijo razlogov za to, da arbitražno sodišče ne bi končalo svojega dela. Podobno meni tudi Evropska komisija, je za STA dejal Erjavec. Evropska komisija je namreč danes sporočila, da sicer razume skrbi Hrvaške zaradi domnevnega prisluškovalnega škandala, vendar povsem podpira arbitražni postopek.

Hrvaška napoveduje, da bo zaradi afere odstopila od arbitražnega sporazuma. O tem naj bi v sredo oziroma četrtek odločal hrvaški sabor.

Hrvaška diplomacija zadržana

Hrvaška bo še naprej spoštovala vsa pravila mednarodnega prava in mednarodnih sodnih postopkov, so za STA pojasnili na hrvaškem zunanjem ministrstvu. Tako so se odzvali na imenovanje novega slovenskega sodnika arbitražnega sodišča in na današnje sporočilo Evropske komisije o zapletih pri izvajanju arbitražnega postopka.

Na sedežu hrvaške diplomacije so potrdili, da so seznanjeni z današnjo izjavo tiskovne predstavnice Evropske komisije Mine Andrejeve, kot tudi z novico, da je Slovenija imenovala predsednika meddržavnega sodišča Ronnyja Abrahama za novega člana arbitražnega sodišča, ki odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Naj spomnimo: vlada je danes za novega člana arbitražnega sodišča, ki odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško, imenovala Abrahama, s čimer je po Cerarjevih besedah izpolnila svojo zavezo in odstranila vse ovire, da lahko arbitražno sodišče deluje nemoteno naprej.

 

 

Deli s prijatelji