REFERENDUMI

Türk z Janšo, Gorenak pa bo poskušal prepričati Jankovićeve

Objavljeno 16. november 2012 09.06 | Posodobljeno 16. november 2012 09.06 | Piše: T. L., STA

Danilo Türk je na sestanek o preprečitvi referendumov o zakonih o slabi banki in državnem holdingu povabil premierja Janeza Janšo.

Janez Janša je spregovoril o svojih nepremičninah

LJUBLJANA – Predsednik Danilo Türk je za danes na sestanek o preprečitvi referendumov o zakonih o slabi banki in državnem holdingu povabil premierja Janeza Janšo. V četrtek se je Türk ločeno sestal s predstavniki PS, sindikata KNG in predsednikom državnega zbora Gregorjem Virantom. Na sestankih se želi Türk seznaniti s stanjem dialoga med pobudniki referenduma in vlade.

Sindikat ugotavlja, da bo zbližanje težko doseči

V sindikatu so predsedniku države v četrtek pojasnili, da se z ministrstvom za finance še naprej pogajajo o zakonu o slabi banki, vendar ugotavljajo, da bo zbližanje glede na konceptualne razlike zelo težko doseči.

PS želi sestanek Bratuškove s Šušteršičem in tudi z Janšo 

Predsednik PS Zoran Janković pa je po odhodu s sestanka izjavil, da je umik referendumske pobude mogoč, če pride na pobudo vladne strani do sestanka med Šušteršičem in poslanko PS Alenko Bratušek, pozneje pa tudi s premierjem Janezom Janšo. Pri pripravi sestanka med Šušteršičem in Bratuškovo bo pomagal tudi Virant. Kot je povedal, bo naredil vse, da se razreši referendumska blokada.

Nad zakonoma grožnja z referendumom

Zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank in o Slovenskem državnem holdingu je vlada uvrstila med pet ključnih ukrepov za izhod iz krize. Nad obema zakonoma visi grožnja z referendumom.

Sindikat KNG bo tako lahko v primeru, da se ne dogovori s finančnim ministrstvom o umiku referendumske pobude, že prihodnji ponedeljek začel zbirati 40.000 podpisov za razpis referenduma o slabi banki. Referendumsko zahtevo za zakon o Slovenskem državnem holdingu je vložila skupina 30 poslancev, večinoma iz Pozitivne Slovenije.

 

Bo Gorenak prepričal PS?

Medtem pa zaradi zapletov glede izginulih podpisov pod zahtevo za referendum o slabi banki v zraku visi tudi grožnja z interpelacijo proti notranjemu ministru Vinku Gorenaku, ki jo napovedujejo v PS. Odločili naj bi se po tem, ko se bo Gorenak oglasil v njihovi poslanski skupini in predstavil svoja pojasnila. To naj bi po napovedih storil danes.

 

Deli s prijatelji