PROSLAVA

Türk: Vsakdo je lahko etičen le zase

Objavljeno 30. oktober 2012 22.28 | Posodobljeno 30. oktober 2012 22.28 | Piše: P. J., STA

Na slovesnosti pred dnevom reformacije je izpostavil njen prispevek k pomenu človeka in njegove svobode.

LJUBLJANA – Predsednik države Danilo Türk je v nagovoru na slovesnosti pred dnevom reformacije izpostavil njen prispevek k pomenu človeka in njegove svobode. Toda uresničitev svobode po njegovih besedah zahteva močno odgovornost do skupnosti. Nihče ne more biti etičen namesto drugega, pravi Türk ter obenem poudarja pomen vlaganja v znanost in izobraževanje.

Protireformacija je bila ostra

Slovesnost na predvečer državnega praznika je nocoj v ljubljanskem Cankarjevem domu pripravilo Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar. Türk je v nagovoru na prireditvi spomnil na pomen Trubarja za slovensko kulturo in narodno zavest. Ob tem se je slovenskim evangeličanom tudi zahvalil za prispevek k nastanku in razvoju slovenskega naroda ter k našemu skupnemu duhovnemu in kulturnemu bogastvu.

»Ključno sporočilo reformacije je bilo in je ostalo poudarjanje pomena človeka kot posameznika, njegove svobode in odgovornosti,« je poudaril Türk. Po njegovih besedah ni presenetljivo, da so še danes najuspešnejše prav tiste države zahodnega sveta, ki so najbolje ponotranjile pomembna sporočila reformacije. Slovenski narod je po njegovih besedah sporočila reformacije ponotranjil že zgodaj in jih v znatni meri tudi ohranil. A protireformacije je bila, kot pravi, v svoji prevladi ostra. Pa tudi v naši poznejši zgodovini se ni dovolj dobro uveljavila človeška sposobnost privzemanja dobrih idej drugega, temveč je vse poznejše delitve označevala ideološka neizprosnost, je dejal predsednik.

K izobraževanju

Danes pa je v Sloveniji po njegovih besedah kljub vsej naši zgodovini morebiti že na voljo dovolj sposobnosti za bolj strpen dialog med nosilci različnih idejnih tradicij. »Do neke mere to našo tiho zmožnost vsrkanja drugih odtenkov in prvin izkazuje prav praznik reformacije, saj se je obdržal skozi vse sapice in piše kulturnega boja, ki se razplamteva zadnja leta,« meni Türk. Izpostavil je tudi pomen usmeritve k izobraževanju, kar je poudarila tudi reformacija. Različne skupnosti v zgodovini so si razvojno uspešnost zagotovile prav z znanjem, je dejal Türk, ki je prepričan, da »razvojni imperativ našega časa še posebej jasno zahteva vlaganje v izobraževanje, raziskovanje in znanost. Uspešne države so to že razumele. Bomo tudi mi?« se je vprašal.

Najvišje ravni znanja, inovativnost, ustvarjalnost in podjetnost so po Türkovih besedah ključne prvine za povečanje konkurenčnosti gospodarstva in za uspešnost v razvoju. Kot pravi, pa vse to zahteva visoko raven odgovornosti in etike. Vsakdo je lahko etičen le zase in vsakdo ima možnost odločitve, za kakšen namen bo uporabil svojo osebno svobodo. V tem spoznanju je ključ do prihodnosti, meni predsednik.

Nocojšnje slovesnosti so se med drugim udeležili tudi evangeličanski škof Geza Erniša, minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak, predsednik državnega sveta Blaž Kavčič, predsednik PS in ljubljanski župan Zoran Janković, predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič, predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša in varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik.

Deli s prijatelji