VARČEVANJE

Turk: Vrtec se bo moral poceniti

Objavljeno 30. marec 2012 20.15 | Posodobljeno 30. marec 2012 20.16 | Piše: S. J.

Minister poudarja, da zaradi varčevanja socialno ogroženi ne bodo še bolj prikrajšani.

Minister Žiga Turk.

LJUBLJANA – »Veste, da je javnofinančna situacija slaba, da si država 20 odstotkov vseh izdatkov izposoja, to pomeni 20 odstotkov naših plač, plač vseh javnih uslužbencev. Letos bi radi to spravili na 10 odstotkov,« so besede, s katerimi je danes minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk začel predstavitev varčevalnih ukrepov.

Varčevati je treba povsod

Ravno zaradi slabega finančnega stanja bo treba varčevati povsod, tudi v šolstvu, znanosti, kulturi in športu. Turk poudarja, da se kljub varčevanju ne sme znižati kakovost šole, znanosti in kulture. Prav tako pa se bodo potrudili, da bodo zaradi varčevalnih ukrepov čim manj prizadeti otroci, družine in zaposleni v javnem sektorju. Niti se ne sme poslabšati socialni položaj družin, predvsem najrevnejših.

Število otrok iz leta v leto manjše, število pedagoških delavcev pa večje

Povedal je, da se je število otrok zaradi nižje rodnosti zmanjševalo, povečevalo pa se je število učiteljev in drugih pedagoških delavcev, saj so dodajali nova pedagoška in nepedagoška delovna mesta.

»To pa zato, da v šolstvu zaradi zmanjševanja generacij ne bi prihajalo do tehnoloških viškov,« pravi Turk. Medtem ko je bil leta 1970 en učitelj in en pedagoški delavec na 21 učencev, je bil leta 2010 le še na 9,3 učenca, je dodal.

»Iz različnih razlogov smo večali vpis na univerze, dodatno zaposlovali, univerze so razpisovale dodatne programe, manjšale so se skupine, kar je spet privedlo do večjega zaposlovanja tudi na tem področju,« je dejal Turk in dodal, da ima Slovenija največji delež doktorjev znanosti, zaposlenih v inštitutih javnih raziskovalnih zavodov, ki jih financira država. Škoda je, da niso zaposleni v gospodarstvu, dodaja Turk

V dobrih časih smo večali nekatere pravice, vezane na brezplačen vrtec, prehrano, vsem, revnim in bogatim, zato zdaj nimamo več denarja, je prepričan minister Turk.

Optimizacija šolske mreže

Splošni ukrepi na področju šolstva, ki jih je predstavila vlada, so sicer: optimizacija šolske mreže, večanje šolskih okolišev, da bi lahko zapolnili razrede v okviru obstoječih normativov. Višanje normativov za velikosti razreda na različnih stopnjah izobraževanja – obstoječi normativ je zdaj 28 učencev, povprečno število otrok v razredu pa je po Turkovih besedah 16,7 v osnovni in 14,3 učenca na učitelja v srednji šoli.

Ukinja se tudi plačevanje določenega dodatnega dela

Prav tako namerava ministrstvo prilagoditi normative učnih obveznosti učiteljev tistemu, kar velja v državah Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Ukinja se tudi plačevanje določenega dodatnega dela, opravljenega znotraj delovnih obveznosti, recimo jutranjega varstva in varstva po 15.30. Združujejo se tudi nekateri javni zavodi na področju šolstva in število podpornega osebja, neučiteljskega osebja na osnovnih in srednjih šolah. Slednjega ne vežejo več na število oddelkov, ampak na število otrok. Slovenija po ministrovih besedah namreč zaposluje največ nepedagoškega osebja na otroka med vsemi članicami OECD.

Konec brezplačnega vrtca za drugega otroka

»Ukinjamo brezplačni vrtec za drugega otroka v družini, socialno ogrožene družine so pri tem izvzete. Zavedamo se težav, ki jih to povzroča, in si želimo, da se ta ukrep vrne takoj, ko bo stanje to dopuščalo, saj so bili pozitivni učinki tudi na demografske trende. Vsi ukrepi na področju vrtcev bi morali privesti do tega, da bi se cene vrtcev znižale. Cene, ki jih plačujejo starši, se bodo morale zaradi tega znižati, « je povedal Turk.

Ukinjena subvencija za prehrano

Prav tako se v osnovnem in srednjem šolstvu ukinja subvencija za prehrano, razen za socialno ogrožene družine. V dijaških domovih večajo obveznost vzgojiteljev za dve uri, združevali pa bodo tudi kapacitete študentskih in dijaških domov. Manjše bodo tudi subvencije za bivanje študentov pri zasebnikih, in sicer se bo s sedanjih 40 evrov zmanjšale na 17 evrov, pri čemer naj bi prihranili 1,7 milijona evrov na letni ravni.

Vsi ukrepi imajo za posledico nekaj presežnih delavcev. Zato se trudijo, da bi ustvarili projekte, financirane iz evropskih socialnih skladov, v katerih bi zaposlili presežne delavce iz šolstva. V en zavod bodo združili tudi zavod za šolstvo, andragoški center, šolo za ravnatelje, center za poklicno izobraževanje in pedagoški inštitut.

Ukrepi še letos

Nekateri ukrepi bodo po ministrovih besedah začeli veljati še letos, za vrtec morda že z naslednjo položnico, nekateri pa v prihodnjem šolskem letu. A letos naj bi uresničili kar dve petini omenjenih ukrepov, je dejal.

V zvezi z morebitno splošno stavko javnega sektorja je Turku žal, da sindikati ne poskušajo razumeti stanja, v katerem smo, ter da vladi ne pomagajo varčevati in izboljšati ideje, kako »varčevati čim bolj brez bolečin«. Ob tem je izrazil upanje, da bodo s sindikati sedli za mizo in prišli do rešitev, ki bodo na koncu dobre za otroke, starše, učitelje, znanstvenike, kulturnike.

Deli s prijatelji