REFERENDUM

Türk: »Vlada in opozicija naj stopita korak nazaj«

Objavljeno 01. november 2012 12.12 | Posodobljeno 01. november 2012 12.12 | Piše: T. L., STA

Po molku o referendumski zahtevi PS se je vendarle oglasil tudi predsednik Türk.

Izjave, ki kakor koli ustvarjajo dvom o nujnosti sodb, so po besedah predsednika nedopustne in nesprejemljive.

LJUBLJANA – Vlada naj zakona o državnem holdingu in slabi banki umakne ali odloži njuno uveljavitev, predlagatelji razpisa zakonodajnega referenduma pa naj umaknejo ali odložijo svojo zahtevo za referendum, poziva predsednik republike Danilo Türk. Vlada naj z opozicijo oblikuje delovno skupino, ki bo pripravila predloge sprememb obeh zakonov, predlaga.

O skrajnih sredstvih opozicije in nepripravljenosti koalicije

Kot so danes sporočili iz urada predsednika republike, je referendum ustavno zagotovljena demokratična oblika odločanja, zato je odločitev 30 poslank in poslancev po oceni Türka legitimna. Predsednik tudi poudarja, da mora državni zbor (DZ) kot najvišji zakonodajni organ zagotoviti pogoje za temeljito razpravo o načinu upravljanja državnega premoženja in sanaciji bančnega sistema ter izoblikovati rešitve, ki bodo dobile dovolj široko podporo, da bodo odpravljeni vsi ključni dvomi v strokovni, politični in širši javnosti.

»Največja opozicijska stranka je uporabila skrajno sredstvo, ki v teh razmerah ni dobrodošlo, vendar takšno odločitev razumem kot posledico pomanjkanja pripravljenosti vladajoče koalicije, da iskreno prisluhne predlogom parlamentarne opozicije in strokovne javnosti,« meni Türk.

Čas je za dialog

Po njegovi oceni je zdaj čas, da se vzpostavi resničen dialog in doseže dober sporazum. Preseči je treba »prakso zastraševanja in preglasovanj« in energijo usmeriti v iskanje nadstrankarskih rešitev, s katerimi bo Slovenija lahko izšla iz krize.

»Vlada in opozicija naj stopita korak nazaj, zato da bosta ob teh pomembnih projektih lahko stopili skupaj,« poudarja predsednik republike in predlaga, naj vlada skupaj z opozicijskimi parlamentarnimi strankami oblikuje strokovno delovno skupino, ki bi v najkrajšem možnem času pripravila predlog sprememb obeh zakonov. Ključno pri tem je, da se najde rešitev, ki bo vzpostavila potrebno zaupanje in strokovno verodostojnost obeh sprejetih zakonov, meni Türk.

Tik pred polnočjo

Skupina 30 poslank in poslancev je zahtevo za razpis zakonodajnih referendumov o zakonih o ukrepih za krepitev stabilnosti bank ter Slovenskem državnem holdingu vložila v torek ponoči tik pred iztekom roka. Predsednik DZ Gregor Virant je v sredo dejal, da je bila zahteva za razpis referendumov sicer vložena pravočasno, vendar pa obstaja problem pri zahtevi za referendum o sanaciji bank, saj ji je bila namesto originalnih priložena kopija oz. sken podpisov.

Deli s prijatelji