ŠOLSTVO

Turk upa, da ga bodo rektorji upoštevali

Objavljeno 26. december 2012 12.18 | Posodobljeno 26. december 2012 12.18 | Piše: P. J.

Z dodatnimi sredstvi želijo preprečiti beg možganov.

LJUBLJANA – »Namen dodatnih 16 milijonov evrov za visoko šolstvo v letu 2013 in za znanost v letu 2014 je zelo jasen: gre za sredstva, ki jih je državni zbor sprejel s primarnim namenom, da prepreči beg možganov,« je zapisal v odgovoru na javno pismo rektorjev minister Žiga Turk.

Ne omejujejo možnosti

Pravi, da so ta sredstva primarno namenjena mladim raziskovalcem in pomladitvi na univerzah, saj so prav na ta problem opozorili mnogi predstavniki znanstvenega življenja. »Dodatna sredstva bodo namenjena tudi internacionalizaciji in nacionalno pomembnim študijem ter preprečitvi uvedbe šolnin.«

Ministrstvo ugotavlja, da je za študijsko leto 2013/14 vseh razpisanih mest na visokošolskih zavodih več, kot šteje celotna generacija maturantov. »Ministrstvo je v zvezi s tem oblikovalo predlog, ki je upošteval zaposljivost diplomantov, predvsem pa ni v nobenem primeru število vpisnih mest v prvi letnik manjše od števila vpisanih v drugi letnik, kar z drugimi besedami pomeni, da se ne omejujejo možnosti za dejanski študij.« Pravi, da je ministrstvo želelo z dopisom opozoriti na probleme, ki izhajajo iz analize o številu vpisanih v prvi letnik, o številu vpisanih v drugi letnik, o številu diplomantov in o zaposljivosti diplomantov. Pravijo, da bi te analize morale upoštevati tudi univerze.

Potrebe na trgu drugačne od dejanskega stanja

V utemeljitvi, ki so jo posredovali javnim in zasebnim visokošolskim zavodom, so zapisali: »Analize namreč kažejo, da so razpisana mesta le povprečno 80-odstotno zasedena in da je med prvim in drugim letnikom velik osip.« Analiza prav tako ne kaže dejanskega stanja oziroma potreb na trgu dela. Ugotavljajo tudi, da se s številom večanja bolonjskih študijskih programov veča število brezposelnih, ki so končali te programe.

Na ministrstvu pričakujejo, da bodo univerze upoštevale predlog ministrstva in s tem ministru omogočile, »da predloži vladi predlog, ki bo že upošteval realno stanje števila študentov in diplomantov ter njihovo zaposljivost, predvsem v interesu mladih, ki se odločajo za nadaljnji študij«. Na koncu so še poudarili, da se razmerje glede financiranja med zasebnimi in javnimi zavodi v primerjavi s tekočim študijskim in naslednjim letom ne bo spremenilo. 

Deli s prijatelji