PRVI ŠOLSKI DAN

Türk šolarjem: Tudi če vam pri kakšni stvari ne bo šlo, se potrudite

Objavljeno 02. september 2012 17.23 | Posodobljeno 02. september 2012 17.35 | Piše: M. U.

V ponedeljek bo šolski prag prestopilo 19.213 prvošolcev.

Predsednik republike Danilo Türk med nagovorom. Foto: Printscreen

LJUBLJANA – Predsednik republike Danilo Türk je v video nagovoru pred začetkom novega šolskega leta šolarjem namenil nekaj spodbudnih besed. Poudaril je, da jim šola ne bo dala samo znanja, pač pa jih bo tudi učila o pomenu spoštovanja narave in ljudi. Türk je izpostavil, da je prvi šolski dan še posebej pomemben za prvošolčke in za vse tiste, ki začenjajo šolanje v srednji šoli. »Želim vam, da bi vam ta dan ostal v lepem spominu in da bi v šoli spoznali veliko novih prijateljev,« je dejal.

V šolske klopi bo sedlo okoli 161.200 osnovnošolcev in 78.300 dijakov. Prvič bo šolski prag prestopilo 19.213 prvošolcev.

Šola ne bo dala samo znanja

Ob tem jim je zaželel, da bi v tem šolskem letu v šoli izvedeli veliko novega, zanimivega in koristnega. Po njegovih besedah jim bo šola dala veliko znanj, ki jih bodo uporabljali vse življenje. A šola jim ne bo dala samo znanja. »Veliko se boste naučili tudi o tem, kako pomembno je, da spoštujemo naravo in ljudi – vaše sošolce in prijatelje, starše in sorodnike, učiteljice in učitelje. Lepo vedenje vam bo v življenju vedno koristilo,« poudarja predsednik republike.

Pomemben je trud

Dejal je tudi, da mora vsak učenec poiskati in razviti svoje talente. »Tudi če vam pri kakšni stvari ne bo šlo tako dobro kot sošolcem, je vseeno pomembno, da se potrudite. Pomembno pa je tudi, da pomagate drugim sošolcem, ki bodo potrebovali vašo pomoč,« je pristavil. Voznikom pa Türk sporoča, da so otroci majhni in da nimajo pregleda nad cestnim prometom, hkrati pa ne znajo vedno dobro oceniti hitrosti avtomobilov, ki se jim bližajo. »Zato vas prosim, da ste posebno pozorni nanje in da prilagodite hitrost vaše vožnje – ne samo na prvi šolski dan, ampak skozi vse leto.«

 

Deli s prijatelji