KULTURNI PRAZNIK

Türk se vrača v 19. stoletje

Objavljeno 08. februar 2012 16.04 | Posodobljeno 08. februar 2012 16.04 | Piše: S. J., STA

Ob kulturnem prazniku je Kranj kot častni pokrovitelj obiskal predsednik države.

KRANJ – Letos je v Kranju, mestu, kjer je naš največji pesnik France Prešeren preživel svoja zadnja leta življenja, na kulturni dan potekal tradicionalni Prešernov smenj. Ker je že deseti po vrsti, je bilo še posebej praznično.

Kranj, odet v podobo iz 19. stoletja, je kljub mrazu z bogatim kulturnim programom že zjutraj privabil mnoge obiskovalce. Poleg pestre ponudbe na sejmu domače in umtnostne obrti so obiskovalcem ponudili recitacije Prešernovih pesmi, obiskali pa so lahko Prešernovo hišo in druge muzejske zbirke.

Danilo Türk častni pokrovitelj

Kot častni pokrovitelj pa je obiskovalce nagovoril tudi predsednik republike Danilo Türk. V svojem govoru je poudaril, da je bilo 19. stoletje izredno pomembno za razvoj slovenskega naroda. Prešeren in njegov krog ustvarjalcev so slovenski jezik in literarno ustvarjalnost povzdignili na najvišjo evropsko raven. »Od takrat naprej je razvoj slovenskega naroda šel na nove ravni kulture in naposled v politični razvoj, ki nas je pripeljal do naše državnosti,« je spomnil predsednik.

Kultura nam pomaga v najpomembnejših trenutkih

»Slovenska kultura in poezija sta spremljali vse najpomembnejše trenutke v razvoju našega naroda – vznesene in zmagovite, a tudi tiste, ki so bili označeni z negotovostjo, včasih tudi z občutkom tragedije in žalosti,« je dejal Türk in dodal, da nam je v takih trenutkih vselej prav kultura pomagala narediti korak naprej.

Bodimo vredni Prešernovih stvaritev

Vse kulturne ustanove v Kranju se vključujejo tudi v Prešernove smenj, ki je mozaik dogajanja, v katerem prek 600 sodelujočih s kostumi, z glasbo, s plesom, z igro in animacijo vsaj za nekaj ur zavrti čas v 19. stoletje.

Tudi v sedanjih časih negotovosti lahko kultura najbolj pomaga pri premagovanju dvomov, je prepričan Türk. Ob tem je opozoril, da je kultura celovit sistem vrednot, ki nas združujejo v narod, skupnost in državo. Če bomo te vrednote gojili in skrbeli za medsebojno spoštovanje in skupaj premagovali težave, »potem bomo uspešni in vredni tega, kar nam je zapustil Prešeren – veličastne umetniške stvaritve, ki so za vselej zaznamovale slovenski narod«.

Ena večjih pripreditev ob kulturnem prazniku

Türk je še dejal, da vsi obiskovalci prireditve Prešernov smenj čutijo slovensko kulturo in dajejo jasno podobo, kako je prav kultura bistvena prvina naše skupne identitete. V desetih letih se je Prešernov smenj utrdil kot tradicionalno praznovanje dneva kulture v Kranju ter prerasel v eno največjih prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku.

Veliki pesnik Kranju vtisnil velik pečat

»Četudi je Prešeren v Kranju preživel le zadnji dve leti življenja, mu je vtisnil neizbrisen pečat, tako se je uveljavi tudi slogan Kranj – Prešernovo mesto,« je dejal kranjski župan Mohor Bogataj in zagotovil, da se v Kranju zavedajo pomena kulturnih dobrin in skrbi za objekte stavbne dediščine.

Tako je lani zaživela nova knjižnica, obnovljen je kompleks gradu Khislstein, s programi pa bodo v kratkem napolnili tudi obnovljene stolpe nekdanjega obzidja.

Pričakujejo 20 tisoč obiskovalcev

Osrednji organizator je poleg kranjske občine Zavod za turizem Kranj, ki se mu ob Gorenjskem muzeju letos pridružujejo tudi Mestna knjižnica in Prešernovo gledališče Kranj ter drugi varuhi etnološke in kulturne dediščine.

Organizatorji se nadejajo, da se bo čez dan v Kranju zvrstilo več kot 20.000 obiskovalcev, kolikor jih je na kranjske ulice privabil tudi lanski, precej toplejši 8. februar.

Deli s prijatelji