NAGOVOR

Turk ravnateljem: Mnogi izkoriščajo dobro vero ljudi

Objavljeno 08. oktober 2012 20.33 | Posodobljeno 08. oktober 2012 20.31 | Piše: P. J.

»Naša skupna skrb so naši otroci, bodimo spoštljivi predvsem do njih in do njihovih družin.«

Žiga Turk.

PORTOROŽ – »Vse, kar otroci oblikujejo v otroških letih, bo ostalo zasidrano v njihovem značaju in bo vplivalo na njihov razvoj, njihovo osebnost, navsezadnje tudi na njihovo življenjsko pot in uspehe,« je v nagovoru srečanja ravnateljic in ravnateljev otroških vrtcev rekel Žiga Turk, minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

V vrtcih vsako leto več otrok

Dejal je, da je finančno stanje v državi težko in da bo vplivalo tudi na delo v otroških vrtcih. Izpostavil je, da si ministrstvo prizadeva, da bi bili vplivi čim manjši na delavce in da jih ne bi zaznali tudi otroci. Trenutni podatki kažejo, da se število otrok v vrtcih povečuje. V lanskem letu je vrtce obiskovalo 81.000 otrok, kar je 77,6 odstotka vseh, letos pa jih obiskuje vrtce za 2000 več. Poudaril je, da so k temu bistveno pripomogle občine, ki so v zadnjih letih zgradile za 10.000 otrok novih kapacitet.

Naši vrtci med najdražjimi

Turk je še povedal, da se na ministrstvu ukvarjajo tudi s cenami vrtcev. Cene programov so v Sloveniji med najvišjimi v Evropi. Povprečna cena za otroka prvega starostnega obdobja znaša 458 evrov mesečno, največ pa 544 evrov. Povprečna cena za otroka drugega starostnega obdobja znaša 342 evrov, najvišja pa 476 evrov.  Minister je dejal, da so te cene previsoke. »Vaši župani in splošno občinski upravitelji želijo vrtcem dobro in si prizadevajo, da bi družinam zagotovili čim boljše storitve, sodelovanje pa je čarobna beseda, ki vam bo odprla veliko vrat,« je poudaril minister.

Prvi so otroci

Za konec je še dejal, naj ločujejo svojo funkcijo od lastnega prepričanja. »Vsi vemo, da politiki težijo k širjenju kroga podpornikov in pogosto izkoriščajo dobro vero ljudi za lastne interese. Naloga vseh, ki delamo v šolstvu, je, da se temu izogibamo, pa da se še dosledneje izogibamo v časih, ko bi lahko na nas padli očitki pristranskosti. Sam se tega načela strogo držim, ker se zavedam pomena naše šole, zato toplo priporočam, da temeljito razmislite vsakokrat, ko se vam porajajo kakšni dvomi. Naša skupna skrb so naši otroci, bodimo spoštljivi predvsem do njih in do njihovih družin.«

Deli s prijatelji