KAMPANJA

Türk računa na zmago v prvem krogu

Objavljeno 22. avgust 2012 14.11 | Posodobljeno 22. avgust 2012 10.16 | Piše: T. L.

Od vpisa fiskalnega pravila v ustavo ni pričakovati čudežnega učinka, pravi aktualni predsednik.

Predsednik Danilo Türk bo delovni teden preživel v tujini.

LJUBLJANA – Javnomnenjske ankete in barometri priljubljenosti aktualnemu predsedniku države Danilu Türku kažejo dobro. Ima podporo kar nekaj strank, organizacij in posameznikov, zato računa na dober izid, morda tudi tak, ki mu bo omogočil zmago v prvem krogu, je povedal v oddaji Odmevi na nacionalni televiziji.

Od vpisa fiskalnega pravila v ustavo ni pričakovati čudežnega učinka

In ker bo premier Janez Janša s političnim vrhom danes znova iskal rešitve za pereče probleme – med njimi tudi zapis fiskalnega pravila v ustavo – je Türk spregovoril tudi o tem. Znova je pojasnil, da fiskalnega pravila ni nujno zapisati v ustavo, saj je to pravilo v pravnem redu že sprejeto prek ratifikacije mednarodnega fiskalnega pakta, ki je tik pod ustavo. »Zdaj gre za to, da se z zakonom ta ustavna norma mednarodne pogodbe – ki je neposredno pod ravnijo ustave – izvede na način, ki bo učinkovit in bo zagotovil uresničevanje. In to se da doseči z zakonom. To je pravni vidik. Tudi mednarodna pravna praksa kaže, da od vnašanja tega pravila v ustavo ni odvisno prav veliko,« je poudaril Türk in še dodal, da je napačno od tega pričakovati čudežne učinke. Treba je zagotoviti praktično izvajanje, stranke pa naj zahtev ne postavljajo previsoko, ampak naj poiščejo skupni imenovalec. 

Znova na zagovor zaradi Ertla

Na vprašanje, ali bi še enkrat odlikoval Tomaža Ertla, nekdanjega vodjo SDV, je odgovoril, da se srebrni red podeli za posebne zasluge in konkretno akcijo. Poudaril je, da je Ertl vodil akcijo Sever, ki je leta 1989 Slovenijo obranila pred kaosom, ki bi ga lahko povzročili Miloševićevi jurišniki. Ertla je predlagala veteranska organizacija Sever, in ko je tehtal vse razloge, je dobro razumel tudi vse mogoče nesporazume. 

Dodal je, da je Ertla predlagala veteranska organizacija Sever, a meni, da je z odlikovanjem ravnal prav in bi odločitev verjetno ponovil. Izpostavil pa je, da je Ertl kakšno leto pred tem postal častni občan Jesenic, tudi s podporo strank, ki jih je odlikovanje razburilo.

Kampanja gre naprej

Türk nadaljuje zbiranje podpisov za kandidaturo na predsedniških volitvah: začel je na Jesenicah, nadaljeval pred upravno enoto Tržič in na stojnici v Kranju, ob 16. uri bo pred upravno enoto Ljubljana Center na Adamič-Lundrovem nabrežju. 

 

 

 

Deli s prijatelji