ŠOLSKA

Turk privatizacije šolstva ne bo zatiral

Objavljeno 29. maj 2012 16.25 | Posodobljeno 29. maj 2012 16.25 | Piše: T. L., STA

Od rektorjev pričakuje, da najdejo rezerve v svojih sistemih, zato ni nobenega razloga za uvedbo šolnin na drugi bolonjski stopnji.

LJUBLJANA – Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je v pogovoru za Radio Slovenija v zvezi z varčevanjem na univerzah med drugim dejal, da od rektorjev pričakuje, da najdejo rezerve v svojih sistemih, zato po njegovih besedah ni nobenega razloga za uvedbo šolnin na drugi bolonjski stopnji.

Ne bo zatiral privatizacije šolstva

O standardih in normativih v šolstvu, ki naj bi bili zaostreni že z naslednjim šolskim letom, pa je minister Turk dejal, da so »to fronto« odprli sindikati. »V sporazumu med nami in sindikati je zapisano, da se bomo o normativih in standardih pogajali v okviru socialnega sporazuma,« je dejal in zatrdil, da se »nič ne bo zgodilo, ne da bi se prej pogovarjali«.

O očitkih glede privatizacije visokega šolstva je zatrdil, da ga nikakor ne namerava zatirati. Možnost izbire je namreč po njegovih besedah koristna. Za državo je zasebno šolstvo, kot je poudaril, cenejše.

Ne razume prizadetosti ravnateljev 

Ministra za izobraževanje sicer preseneča, da se toliko ljudi počuti prizadeto ob okrožnici, ki jo je ministrstvo prejšnji teden poslalo vrtcem in šolam in s katero je pozvalo ravnatelje, naj ne slavijo Titovega režima oziroma dneva mladosti.

O slovenskih medijih meni, da če bi jih vodila želja po resnicoljubnosti, bi imeli koristen medijski prostor.

Podpora popestritvi na medijskem trgu

O še eni komercialni televiziji, ki jo namerava ustanoviti državni Telekom, pa je dejal, da bo RTV Slovenija dobila še enega konkurenta. Ob tem ga razveseljuje vsaka popestritev na medijskem trgu. Čeprav je Telekom v večinski lasti države, Turk pričakuje, da bo država čim prej prodala svoj delež.

Glede prodaje Večera, ki ga prodaja časopisna hiša Delo, pa je povedal, da si želi, da bi slovenski mediji dobili »normalne« lastnike, ki poslujejo tudi drugje in imajo znanje.

Deli s prijatelji