NA KOŽO

Türk in Peterle v 
časovnem stroju

Objavljeno 09. januar 2014 23.15 | Posodobljeno 09. januar 2014 23.15 | Piše: Jadran Vatovec

Virant zagotovo nikoli ne bi podpisoval resolucij največje evropske stranke EPP.

Premierka mag. Alenka Bratušek meni, da podpore vlade kandidaturi dr. Danila Türka za generalnega sekretarja Združenih narodov ni mogoče primerjati s podporo, ki bi jo njena vlada lahko dala tudi Lojzetu Peterletu kot kandidatu za generalnega sekretarja Sveta Evrope, a je ni. Ker gre pri Peterletu za človeka, ki »se podpisuje pod različne peticije ali resolucije določenih političnih grupacij«, ki si celo, nepojmljivo, upajo trditi, da so razmere v naši državi drugačne, kot nas prepričuje njena vlada. Po domače povedano: ker gre za človeka, ki se čisto vedno le ne strinja z njeno vlado.

Slovenija se očitno vse bolj spreminja v svet, pod površjem katerega se pred svetlobo skriva vse več Morlokov ter kjer se tudi vse več Elojcev vede tako, kot da zaradi krize res ne morejo razmišljati o posledicah svojih odločitev. Slovenski Morloki in Elojci so, kaj pa drugega, podobni bodisi Morlokom bodisi Elojcem, kakršne je v znanstvenofantastičnem romanu Časovni stroj, ki pa je bil predvsem kritika družbenih razmer v Angliji ob koncu 19. stoletja, opisal Herbert George Wells.

Kljub vsemu bomo 25. maja – nič hudega, če bodo naši Morloki in Elojci do takrat zaradi predvolilne kampanje še bolj ekskluzivistično spodbujali politične delitve, a ne? – že tretjič izbirali svoje predstavnike v Evropskem parlamentu. Ker je to najpomembneje? Ne, ker je menda samoumevno. Mimogrede, dr. Gregor Virant je že (na)povedal, da se bo, preden bo njegova stranka določila kandidatno listo za evropske volitve 2014, zagotovo posvetoval s premierko mag. Alenko Bratušek, voditeljico Pozitivne Slovenije (PS). Ne, seveda Državljanska lista (DL) zaradi tega še ni in ne bo satelit PS.

Predsednica vlade je v svoji novoletni poslanici zelo jasno poudarila, da bomo morali v prihodnje prav vsi v Sloveniji bolj(e) sodelovati, saj bomo, le če bomo delovali enotno ter naše sodelovanje gradili na iskrenosti in medsebojnem zaupanju, obnovili zaupanje med ljudmi in odgovorno politiko. Enotnost, sodelovanje, sprava in zaupanje, skratka. Poglejte, na primer, Viranta. On že ne bi podpisoval resolucij največje evropske stranke Evropske ljudje stranke (EPP).

Deli s prijatelji