OBTOŽNI PREDLOG

Turk obtožen zlorabe položaja

Objavljeno 19. maj 2015 22.11 | Posodobljeno 19. maj 2015 22.12 | Piše: STA, S. U.

Nekdanjemu šolskemu ministru in šefu takratnega direktorata za visoko šolstvo očitajo prirejanje razpisov, prek katerih so si tri že vnaprej izbrane zasebne fakultete razdelile pet milijonov evrov javnega denarja.

Žiga Turk.

LJUBLJANA – Tožilstvo je po poročanju Pop TV zoper nekdanjega šolskega ministra Žigo Turka in takratnega šefa direktorata za visoko šolstvo Boruta Rončevića vložilo obtožni predlog zaradi zlorabe položaja. Očitajo jima prirejanje razpisov, prek katerih so si tri že vnaprej izbrane zasebne fakultete razdelile pet milijonov evrov javnega denarja.

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so sicer Turka in Rončevića že februarja lani ovadili zaradi zlorabe položaja.

Priredil koncesije za posamezne študijske programe

Rončević naj bi v začetku leta 2013 kot direktor direktorata za visoko šolstvo po naročilu tedanjega ministra Turka pogoje razpisa za koncesije za posamezne študijske programe priredil tako, da so jih dobile posamezne zasebne fakultete, in sicer fakulteta za medije, novogoriška fakulteta za znanosti o okolju in celjska visoka šola za proizvodno inženirstvo, ki so tako v treh letih za svoje programe dobile več kot pet milijonov evrov. S fakulteto za medije naj bi bil Rončević po poročanju Pop TV takrat tudi lastniško povezan.

Vlada Janeza Janše, v kateri je bil Turk minister, je sicer dan po tistem, ko ji je bila v parlamentu izglasovana konstruktivna nezaupnica in je torej lahko opravljala le tekoče in nujne posle, sprejela odločitev o razpisu koncesij za študijske programe in ga dan kasneje tudi objavila. Prejemniki so bili izbrani nekaj dni pozneje, 13. marca pa so že bile izdane odločbe za koncesije, čeprav je šlo za programe za šolsko leto 2014/2015.

Bratuškova ugotovila, da škodijo državi

Vlada Alenke Bratušek je nato mesec dni po prevzemu oblasti ugotovila, da so podeljene koncesije v škodo državi, zato je pravobranilstvo v njenem imenu vložilo tožbo na upravno sodišče. Sodišče je ugotovilo neustavnost in nezakonitost ter koncesije razveljavilo.

Proti koncu leta 2013 pa so zaradi suma nepravilnosti pri dodeljevanju koncesij preiskovalci NPU sprožili predkazenski postopek.

Turk je danes za Pop TV glede informacije, da je tožilstvo na ljubljansko sodišče vložilo obtožni predlog zoper njega, dejal le, da o zadevi nič ne ve in je zato tudi ne bo komentiral. Rončević se na vložitev obtožnega predloga še ni odzval.

Deli s prijatelji