OBTOŽBE

Turk o nadomestilu: Naj bi se s politiko ukvarjali zastonj?

Objavljeno 17. maj 2013 23.01 | Posodobljeno 17. maj 2013 23.01 | Piše: Mo. S.

Nekdanji superminister bo dobil nadomestilo ministrske plače, saj ga na fakulteti niso vzeli nazaj v službo. Ima pa več nepremičnin in se vozi z beemvejem.

Minister Žiga Turk je ponosen.

LJUBLJANA – Nekdanji superminister, ki je imel v času vlade Janeza Janše pod okriljem izobraževanje, znanost, kulturo in šport, Žiga Turk, je, kot smo že poročali, zaprosil za poslansko nadomestilo,image ki mu po koncu mandata ministra tudi pripada. Tako se je odločil kljub temu, da je bil svojčas najbogatejši med ministri, kar je tudi javno priznal, in zato, ker mu fakulteta za gradbeništvo in geodezijo, na kateri je bil nekoč zaposlen, ni zagotovila vrnitve na prejšnje delovno mesto.

Delal za tri, a zdaj je tarča očitkov

Zanimivo je tudi, da Turk po mnenju mandatno-volilne komisije do nadomestila sprva ni bil upravičen, a se je nato pritožil – in v drugo mu je uspelo. Na svojem blogu pa se zdaj nekako opravičuje: »Jaz sem delal, kot sem prisegel, po svoji vesti in v dobro Slovenije. Delal sem dobesedno za tri, brez vikendov, skoraj brez dopusta. Za cca. en milijon evrov prihrankov je nastalo, ker so bila tri ministrstva na mojih plečih. Komu kaj, kar sem naredil, ni bilo všeč. Komu drugemu ni bilo všeč, da česa nisem naredil. Podtika se mi kup očitkov, ki sploh niso resnični. Nobeno nadomestilo tega ne mora plačati.«

Razumem jezo, ki je v državi. Poučno je bilo tudi preživeti nekaj časa med brezposelnimi, ko sem si na ZZZS urejal zdravstveno zavarovanje.                       Žiga Turk

»Naj bi se s politiko ukvarjali zastonj?«

Kot je še zapisal, je nadomestilo, ki ga bo prejemal, nižje od plače, ki bi jo dobil na fakulteti, obenem pa se je obregnil še ob Melito Župevc, predsednico mandatno-volilne komisije. Če bi spoštovala poslovnik državnega zbora (DZ), pisanja o tem nadomestilu ne bi bilo, meni Turk in dodaja, da gre v primeru, ko se v isti sapi z nadomestilom omenja njegovo premoženje, za zlorabo podatkov. »Naj bi bilo nekaj premožnejšim prepovedano, da se ukvarjajo s politiko? Naj bi se s politiko ukvarjali zastonj? Kaj zastonj, še več lahko zahtevate! Obstajajo države, kjer je treba za to, da dobiš poslansko ali politično funkcijo, nekomu nekaj plačati. Bolj ko je država skorumpirana, dražje so funkcije. Že vedo, zakaj plačajo. Si to želite v Sloveniji? Boste dobili!« se še razburja.

Koliko ima?

Kot poroča Dnevnik, nas bo Žiga Turk letos okvirno stal 24.000 evrov, če bo nadomestilo ministrske plače prejemal pol leta, kot ga po zakonu lahko. In njegovo premoženje? Žiga Turk je v Ljubljani lastnik 140 kvadratnih metrov velike hiše in 69 kvadratnih metrov velikega stanovanja. Je tudi lastnik polovice 31 kvadratnih metrov velike počitniške hišice v Seničnem pri Tržiču ter polovice 33 kvadratnih metrov počitniškega stanovanja v Luciji. Na Dolenjskem ima v lasti 10 hektarov gozda, vozi pa BMW X3 iz leta 2009. Prihranki na njegovi banki znašajo 83.500 evrov, 61.500 evrov pa ima naloženih v različnih evropskih skladih. 130.500 evrov ima v delnicah ameriških tehnoloških podjetij, 6700 evrov pa v delnicah slovenskih podjetij.

 

Deli s prijatelji