(NE)PREDSEDNIŠKO

Türk nabira volivce
 tudi večkrat na dan

Objavljeno 29. maj 2012 13.26 | Posodobljeno 29. maj 2012 13.26 | Piše: Jadran Vatovec

Ker je predsednik, si lahko privošči kampanjo pred kampanjo.

V interesu kampanje se je dr. Danilo Türk prelevil celo v častnega udeleženca nordijske hoje (foto: Jože Pojbič).

LJUBLJANA – Predsednik republike dr. Danilo Türk, ki ga je leta 2007 v drugem krogu predsedniških volitev podpiral levi trojček (Zares Gregorja Golobiča, LDS Katarine Kresal in SD Boruta Pahorja), se bo spet potegoval za predsedniški fotelj. To vemo.

Nestrankarski in neodvisni kandidat

Dr. Türk se letos volivcem ponuja v drugačni preobleki: kot domnevno nestrankarski in neodvisni kandidat s podporo volivk in volivcev. To njegovo »pojasnilo« bi lahko vsekakor podaljšali v neodvisni predsedniški kandidat s podporo volivk in volivcev iz vrst članov ter dolgoletnih podpornikov levih strank.

No, naklonjenost državljanov si poleg tega poskuša zagotoviti še prej, preden se bo uradno začela predvolilna kampanja: kot aktualni predsednik republike skoraj vsak dan (ali celo večkrat na dan!) nastopa na »pasjih« procesijah, kjer se navzočim smehlja, z njimi rokuje in jim nameni vsaj nekaj priložnostno vljudnih misli.


Volitve skoraj gotovo oktobra

Tudi roke za letošnje predsedniške volitve bo določil oziroma razpisal predsednik državnega zbora (to funkcijo, kot je znano, zaseda dr. Gregor Virant). Državna volilna komisija (DVK) je za dr. Viranta sicer že pripravila strokovno utemeljitev z več predlogi rokov za letošnji prvi krog predsedniških volitev (če namreč v prvem krogu ne bi bil izvoljen noben kandidat, bi nujno sledil še drugi). Prvi možni rok, ko naj bi izbirali novega predsednika države, je nedelja, 7. oktobra, verjetnejši zadnji možni rok je 28. oktober, zares skrajni zadnji rok pa 4. november.

Ker je predsednik, si lahko privošči kampanjo pred kampanjo

Pa poglejmo: v soboto se je v Celju udeležil 13. srečanja vojnih invalidov Slovenije. Udeležencem srečanja je med drugim dejal: »Dovolite, da ob tej priložnosti izpostavim pomen skrbi za invalide, ki se mora nenehno izboljševati. Kot sem že večkrat poudaril v svojih javnih nastopih, pa je ob vsej skrbi bistven tudi dialog z invalidi in med samimi invalidi v okviru vaših organizacij, kakor tudi dialog invalidov z vlado in z ostalimi nevladnimi organizacijami...« Istega dne se je na Koroškem udeležil 17. športno-rekreativnega srečanja diabetikov in udeležencem povedal, da so šport, rekreacija in druženje za člane društev diabetikov izjemno pomembni, saj veliko pripomorejo k obvladovanju bolezni in medsebojnemu povezovanju diabetikov itn. Ker pa to očitno ni bilo dovolj, se je udeležil še državnega članskega gasilskega tekmovanja 2012, kjer je poudaril, da so se tekmovanja udeležili najboljši izmed 20.000 udeležencev predpriprav in gasilskih izbirnih tekmovanj, na katerih so preverjali svoje spretnosti in fizično pripravljenost, preizkusili zaščitno in reševalno opremo ter navezali vrsto prijateljskih vezi.

Nič nenavadnega, skratka, ni, da bi dr. Türka po rezultatih nekaterih raziskav javnega mnenja (glede na njegovo tako intenzivno predvolilno kampanjo še pred začetkom uradne predvolilne kampanje) kot vnovičnega kandidata za predsednika podprlo »kar 37 odstotkov anketirancev«.

Deli s prijatelji