ŠOLSTVO

Turk: Moj odstop ne bi prinesel novih milijonov

Objavljeno 15. oktober 2012 18.46 | Posodobljeno 15. oktober 2012 18.46 | Piše: P. J.

Minister pravi, da je vsa energija ministrstva usmerjena k temu, da ne bi prišlo do zmanjšanja kakovosti študija.

LJUBLJANA – »Želimo zagotavljati čim bolj kakovostno izobraževanje tistim, ki si to želijo,« je po prvi seji sveta za študentska vprašanja dejal minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk. Predsednika Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Mitjo Urbanca pa skrbi, da je zaradi napovedanih številk ogrožena kakovost študija. 

Problematični fiktivni vpisi

Minister Turk se je ŠOS zahvalil za konstruktivno sodelovanje. »Mladi se bolj kot mi starejši zavedajo, da stvari ne moremo več reševati tako, da si ves čas izposojamo. Ustanovili smo pet delovnih skupin.« Povedal je, da so trenutne zakonske predloge obravnavali pod skupno točko. Turk je dejal, da ostaja nekaj razlik, vezanih na posamezne zakonske rešitve. Govorili so tudi o rešitvah, povezanih s spremembami dohodninske zakonodaje, o spremembah na trgu dela in drugih aktualnih temah, ki se tičejo študentov in mladih. »Iščemo način, kako zakonodajo spreminjati za tiste, za katere so ta sredstva res pomembna, da lahko študirajo,« je dejal minister. 

Na seji so predstavniki študentov predstavili svoj zakon o štipendiranju. »Želimo zagotoviti čim bolj kakovostno izobraževanje, da bi čim več javnih sredstev usmerili k mladim študentom, ki so sposobni študija in si ga tudi želijo.« Turk je dejal, da želi vlada finančne težave mladih reševati na drugačen način, kot je fiktivni vpis. Pogovarjali so se tudi o oblikovanju sveta neodvisne agencije za kakovost visokega šolstva (NAKVIS). »Vlada si ne želi, da bi v imenu študentov izbirali, kdo bo sedel v svetu agencije.«

Celovito obravnavanje

Urbanc je poudaril, da je zgolj celovito obravnavanje problematike smiselno, saj bodo prav mladi tisti, ki bodo nosili največ bremen krize. Povedal je, da se ne strinjajo z načinom izbire članov sveta NAKVIS, skrbi pa jih predvsem prevelik vpliv politike. 

»Problematike študentov ne gre enačiti z drugimi oblikami dela.« Dejal je, da je podpora študentom prenizka, da bi bili študentje še dodatno obremenjeni. »Socialni položaj dijakov in študentov je vedno slabši.« Pravi, da si ne želijo, da bi mladi zapustili Slovenijo, temveč da bi vlada prepoznala njihovo dobronamernost in da bi skupaj z njimi skušala rešiti državo. O predlogu zakona o štipendiranju je dejal, da verjame, da bo vlada razumela širšo podporo zakona o štipendiranju.

Odstopil ne bo

Turk je komentiral tudi današnje dogajanje na FDV. »Nekateri so dogodek na fakulteti želeli izkoristiti za protest. Gospode, ki so protestirali, bom povabil na sestanek, da mi povedo, kaj so želeli sporočiti.« V DZ in na svetu se problematizira vpliv politike na NAKVIS. O odstopu pa ne razmišlja. »Situacija je zahtevna, menim pa, da odstop ne bi prinesel kakšnih dodatnih desetin milijonov evrov na to področje.«

»Visoko šolstvo je bolj kompliciran mehanizem. Energija našega ministrstva bo usmerjena v to, da do zmanjšanja kakovosti ne bi prišlo.«

Urbanc je nazadnje še izrazil zaskrbljenost študentov 'zaradi številk', zaradi česar se boji, da bo prišlo do upada kakovosti študija.

 

 

Deli s prijatelji