ODZIV

Türk: Janša in Gorenak sta nespoštljiva

Objavljeno 05. julij 2012 14.42 | Posodobljeno 05. julij 2012 14.28 | Piše: A. K., STA

Danilo Türk ocenjuje izjave Janše in Gorenaka o odškodninah izbrisanim za skrb vzbujajoče.

Izjave, ki kakor koli ustvarjajo dvom o nujnosti sodb, so po besedah predsednika nedopustne in nesprejemljive.

LJUBLJANA – Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik je predsedniku republike Danilu Türku predala letno poročilo. Türk se je v izjavi dotaknil tudi problematike izbrisanih. Poudaril je, da je treba sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice izvršiti. Opozoril je, da sodba zahteva, da se mora v enem letu vzpostaviti prepričljiv mehanizem za ureditev vprašanja odškodnin izbrisanim.

Nedopustno in nesprejemljivo

Kot pravi, je zaskrbljen ob izjavah predsednika vlade Janeza Janše in ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka o odškodninah, ker »izkazujejo nespoštovanje načela pravne države«. »Slovenija je pravna država in mora biti tudi vnaprej ter mora sodbe uresničevati in sodišča spoštovati. To je načelo, pri katerem moramo vsi vztrajati,« je opozoril predsednik. Izjave, ki kakor koli porajajo dvom o potrebnosti sodb, pa so po njegovem mnenju nedopustne in nesprejemljive.

Torpedo v finančni sistem

Premier Janša je namreč dejal, da Slovenija nima denarja za izplačilo odškodnin izbrisanim. Če bi Slovenija morala plačati pol milijarde evrov za odškodnine, bi bila po njegovem mnenju to sabotaža oziroma torpedo v slovenski finančni sistem, ki nas bo približal grškemu scenariju. Tudi Gorenak je opozoril, da denarja za odškodnine v proračunu ni, kar pa ga je, ga je po njegovem mnenju najprej treba nameniti tistim, ki živijo na robu preživetja.

Deli s prijatelji