OZADJA

Türk iz Dražgoš na kosilo z Jankovićem

Objavljeno 09. januar 2012 10.00 | Posodobljeno 09. januar 2012 10.00 | Piše: Ksenija Koren

Levica se ne zaveda, da ima le 38 glasov v parlamentu, so opozarjali nekateri v Dražgošah.

DRAŽGOŠE/LJUBLJANA – »Levica se ne zaveda, da ima v parlamentu trenutno 38 glasov,« nam je včeraj ob robu dražgoške proslave prišepnil eden od vidnih predstavnikov SD. Čeprav so Zoran Janković, predstavniki SD, Liste Gregorja Viranta in Desus v soboto parafirali koalicijsko pogodbo, so bili številni vidni predstavniki politične levice včeraj vse prej kot prešerne volje. Sobotni večerni sestanek prvaka SDS Janeza Janše z Virantom, ter prvakoma SLS in NSi naj bi podrl dogovore. Pri Virantu naj bi nekateri, omenjata se Janez Šušteršič in Rado Pezdir, pripravljali celo izstop iz stranke, če bi vstopili v koalicijo z Jankovićem. Ob tem pa še, da naj bi Virantov poslanec Igor Vogrin, ki je v soju žarometov zaradi domnevnih poslovnih goljufij, prestopil k Jankoviću.

Rezanje Erjavca

Posebej je včeraj v oči bodlo, da je na proslavi manjkal prvak Desusa Karl Erjavec. Drugače kot Borut Pahor, ki je manjkal iz zdravstvenih razlogov, naj bi Erjavec manjkal iz političnih vzgibov. Slišati je sicer, da je pod strašanskim politčnim pritiskom Jankovićevih svetovalcev, ki ga v koalicijo mamijo celo tako, da mu ponujajo mesto predsednika uprave Petrola, o čemer smo že poročali. V Dražgošah pa je bilo slišati, da se ga bodo iz stranke tako ali tako znebili, za to naj bi poskrbel tajnik stranke Ljubo Jasnič.

Na poti iz Dražgoš proti Ljubljani smo opazili, da sta se na kosilu v eni bolj znanih gostiln v Retečah ustavila predsednik republike Danilo Türk in mandatar Zoran Janković. Prišel je tudi nekdo s Porschejevo panamero, a nam žal do zaključka redakcije ni uspelo preveriti, za čigav avtomobil gre.

Janković: pa vi sestavite vlado

Vprašanje o Erjavcu na čelu Petrola je včeraj ujezilo mandatarja Jankovića. Novinarjem je nejevoljno odvrnil: »Pa sami sestavite koalicijo.« Da je zadnje čase spet aroganten, je bilo slišati tudi od pogajalcev.

Sicer pa so zaskrbljeni tudi v SD. V pogajanjih sploh ni govora o funkciji za njihovega predsednika Boruta Pahorja, čeprav ga vidijo na mestu zuanjega ministra. Pogajalec Patrick Vlačič je zanikal, da bi se že pogovarjali o kadrovskih zadevah, medtem ko je samo nekaj minut prej Janković nekaj metrov stran dejal, da so tudi te že na mizi koalicijskega uskaljevanja.

Tarča: Amerika

»Sporočite svetu, da smo na tej zemlji svoj gospod in da iz te zemlje nikoli ne bodo napravili banana republike,« je včeraj ob 70-letnici dražgoške bitke medijem naročil predsednik Zveza združenj borcev za vrednote NOB Janez Stanovnik. Čeprav je vloga slavnostnega govornika pripadla predsedniku republike Danilu Türku, je ta nastopil šele po Stanovniku, ki je Türkovo kritiko ameriškega veleposlanika Josepha A. Mussomelija ob podelitvi mandata Zoranu Jankoviću še dodatno zaostril.

Ne Hitlerju, ne Mussomeliju

»Nista nas zlomila ne Hitler ne Mussolini, pa sta hotela na nas graditi kolaborantsko koalicijsko oblast. Ni nas zlomil Stalin, ki nam je pošiljal resolucije, s katerimi je hotel utrditi svojo oblast. Rekli smo ne Miloševiću. Hrabri borci za osamosvojitev so rekli ne Kadijeviću in Adiću in njihovim tankom in njihovim letalom. Rekli smo ne črni internacionali. In tako smo ostali neodvisna samostojna država, kjer naš narod odloča o svoji oblasti in svoji vladi. Spoštovani predsednik republike, nedavno ste izročili oblast relativnemu zmagovalcu na volitvah, ki je dobil narodovo zaupanje. Želimo mu vse najbolje, da bi, kot je rekel Prešeren, z vsemi, ki v srcu dobro mislijo, sestavil vlado, ki nas bo vodila v teh težkih časih. Žal si je pa ameriški ambasador, smatrajoč, da predstavlja svetovnega hegemona, vzel pravico, da sklicuje nekakšno fantomsko koalicijo,« je Mussomelija napadel Stanovnik. Nadaljeval je z obračunom z nasprotnim političnim polom: »In ker se vsaj dva, ki ju je pozval s tem nespodobnim vabilo, nista odzvala, take koalicije ni uspel sestaviti. Za vse, ki so se odzvali, pa bi Cankar dejal: »Hlapci, za hlapce vzgojeni. Gospodar se menja, bič pa ostaja, ker je hrbet biča voljan in željan.« In ni mu bilo dovolj, zato si je izmislil novo manipulacijo, neko vlado narodne enotnosti brez naroda. In spet smo rekli ne. Ne takim manipulacijam, ne koalicije voljnih, ampak koalicija narodu zvestih,« so bile Stanovnikove besede. Ali se s takim zaostrovanjem retorike do ZDA strinja tudi bivši diplomat Türk, nam ni uspelo izvedeti, saj jih na govornici ni omenil, ko je odhajal, pa jih ni želel komentirati.

Deli s prijatelji