NEMIRI IN NASILJE

Turistične agencije čakajo Erjavca, Slovenci na varnem

Objavljeno 16. avgust 2013 13.29 | Posodobljeno 16. avgust 2013 14.38 | Piše: D. P.

»Bilo je lepo, se je pa čutila napetost. A moram priznati, da je v Hurgadi poskrbljeno za varnost, v letoviščih niti ne vedo, kaj se dogaja. Ko greš proti Nilu, pa se razmere zaostrijo.«

Hurgada

LJUBLJANA – »Odsvetujemo vsa potovanja v posamezne dele države. Svetujemo izredno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz različnih virov,« so zapisali na Ministrstvu RS za zunanje zadeve ob komentarju politične situacije v Egiptu. »Ministrstvo za zunanje zadeve bo še naprej pozorno spremljalo varnostne razmere v Egiptu, slovensko veleposlaništvo v Kairu pa bo skladno s svojimi pooblastili državljanom RS, če bo treba, nudilo ustrezno konzularno pomoč,« še dodajo.

Varnost in zadovoljstvo

Na turističnih agencijah še ne beležijo odpovedi, vseeno pa je pri strankah kar nekaj bojazni. »Pri nas sta v prvem planu varnost in zadovoljstvo strank, zato upoštevamo njihove želje. Brez kakršnih koli doplačil lahko letovanje v Egiptu zamenjajo za drugo destinacijo v našem programu,« pravijo v Relaxu, kjer so ves čas v stiku s svojim lokalnim agentom, ki bdi tudi nad turisti v Hurgadi, kamor Relax vozi turiste. »Ko bo ministrstvo za zunanje zadeve prižgalo rdečo luč za pot v Egipt, pa bodo naše stranke dobile povrnjen ves denar za počitnice v Egiptu,« zatrjuje Damijan Pev, direktor Relaxa Mediteran.

Če potrebujete pomoč v Egiptu

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Kairu je na naslovu 21 Soliman Abaza St., 6th Floor Mohandessin, Giza 12311.

Dosegljivi so na telefonski številki  +20 2 3749 81 71. Slovenskim državljanom v konzularni stiski je stik z veleposlaništvom omogočen 24 ur na dan tudi na dežurnem telefonu št. +20 122 21 32 045.

Nova pošiljka Slovencev v Egipt

V Kompasu pravijo, da v Šarm El Šejku in Hurgadi v tem hipu letuje okoli 100 Slovencev. »Razmere v Hurgadi so se umirile, odpravili so tudi policijsko uro. Prepričani smo, da se tudi drugje razmere normalizirajo,« pove Peter Majerle s Kompasa, ki ima v Egiptu lokalnega partnerja, ki je na voljo vsem turistom iz Slovenije in skrbi zanje. Jutri popoldne v Egipt potuje celo naslednjih 80 Slovencev

Varno v letovišču, pri Nilu pač ne

Eden od teh, ki je bil v Egiptu, je tudi Jaka iz Posočja: »Bilo je lepo, se je pa čutila napetost. A moram priznati, da je v Hurgadi poskrbljeno za varnost, v letoviščih niti ne vedo, kaj se dogaja. Ko pa greš proti Nilu, pa se razmere zaostrijo.« Jaka je tudi pohvalil izjemnega vodiča Halida, ki bdi nad Slovenci: »Čudovit človek je, za Slovenca bi naredil vse.« Tudi V Oasis Toursu čakajo odločitev in jasna navodila ministrstva, ves čas pa so tudi v stiku s turističnim agentom Halidom.

Kaj se dogaja v Egiptu?

Po uradnih podatkih egiptovskih oblasti je nasilje v sredo terjalo več kot 500 smrtnih žrtev. Egiptovske oblasti so za mesec dni razglasile izredne razmere, ponekod v državi pa tudi policijsko uro. Medtem ko Muslimanska bratovščina napoveduje nove proteste, se nasilje širi tudi v turistična letovišča.

V Turistični agenciji Neptun so zavoljo varnostnega tveganja odpovedali vse izlete in potovanja k reki Nil.

Imate kakšno izkušnjo iz Egipta oziroma s tamkajšnjih počitnic? Razkrijte nam jo prek spodnje aplikacije.

Deli s prijatelji