NEPREMIČNINSKI MOGOTEC

Turistična agencija Banka Slovenije

Objavljeno 09. marec 2015 22.03 | Posodobljeno 09. marec 2015 22.02 | Piše: Ksenija Koren

Institucija za denarno politiko države je lastnik 22.000 kvadratov nepremičnin.

Boštjan Jazbec nakupuje nove nepremičnine v središču Ljubljane. Foto: Jure Eržen

LJUBLJANA – Vrhovna bančna institucija v državi, Banka Slovenije, je pravi nepremičninski mogotec. V lasti imajo kar za 22.000 kvadratnih metrov nepremičnin. Tudi pravo bogastvo počitniških objektov, tako v Sloveniji kot na Hrvaškem in v Avstriji. Poleg tega pa so po naših zanesljivih informacijah edini, ki se zanimajo za nakup poslovnih prostorov v središču Ljubljane, ki jih prodaja novi lastnik časnika Večer. Da se zanimajo za nakup, so nam potrdili tudi na Banki Slovenije, ki jo vodi guverner Boštjan Jazbec. Koliko so za prostore pripravljeni odšteti, ne želijo povedati, češ da pogajanja še niso končana.

Kar 50 kvadratov na zaposlenega

Banka Slovenije ima 435 zaposlenih, kar pomeni, da imajo že zdaj 50 kvadratnih metrov nepremičnin na zaposlenega. Pojasnjujejo, da imajo okoli 11.000 kvadratnih metrov samo na Slovenski cesti v strogem središču Ljubljane, preostalo pa so dislocirane lokacije, rezervna lokacija, trezorji, skladišča, garaže, počitniške zmogljivosti in naložbene nepremičnine.

En teden počitnic v Sloveniji, na Hrvaškem ali v Avstriji uslužbence Banke Slovenije stane od 140 do 315 evrov. Odvisno od sezone.

Ker je Banka Slovenije institucija, ki se ukvarja z denarno politiko države, ne pa s posredovanjem turističnih kapacitet, nas je zanimala njena turistična dejavnost. Seznama, ki so ga posredovali z Banke Slovenije, se ne bi sramovala nobena turistična agencija! V lasti imajo kar 10 apartmajev, skupaj okoli 500 kvadratov počitniških nepremičnin, kar je kvadratni meter na zaposlenega, in to na najbolj obiskanih domačih obmorskih in zdraviliških lokacijah, na treh hrvaških turističnih destinacijah in celo v avstrijski prestolnici.

V samem srcu Dunaja

Na seznamu najbolj preseneti stanovanje v središču Dunaja. Na banki pojasnjujejo, da stanovanje v izmeri 64 kvadratnih metrov na Mariahielferstrasse 107 uporabljajo v službene namene (omenjajo izobraževanja), za prenočitve na službenih poteh in za dopuste. Google ulice ni mogel posneti, saj je tako v srcu mesta, da z avtomobilom ni dostopna! Banka Slovenije ga je dobila po drugi svetovni vojni.

Seveda nas je zanimalo, kako najeti stanovanje Banke Slovenije in koliko stane. Pojasnjujejo: »Počitniške enote lahko koristijo zaposleni Banke Slovenije in njihovi družinski člani in upokojenci. Zadnji razpis za uporabo počitniških enot – v skladu s Pravilnikom o upravljanju počitniških enot v lasti Banke Slovenije – je bil objavljen za obdobje 1. 4–30. 10. 2015 prek sharepointa.«

Bivanje v počitniških enotah stane od 140 do 315 evrov na teden, odvisno od velikosti posamezne enote in sezone. V Banki Slovenije obstajajo ljudje, ki se ukvarjajo s turistično dejavnostjo, prijave namreč obravnava komisija, ki v enem tednu objavi razporeditev kandidatov za uporabo počitniških enot iz razpisa.

Toplice, Obala, smučanje

Počitniške nepremičnine Banke Slovenije v Sloveniji pokrivajo dejansko vsakršne potrebe zaposlenih. Tisti, ki so jim pri srcu toplice, gredo lahko v Moravske Toplice v Terme 3000, kjer imajo od leta 1997 počitniški objekt, velik 61,79 kvadrata. V Atomskih toplicah v Aparthotelu, Terme Olimia, so 33,50 kvadratnega metra kupili leta 2000. Zimski turizem se gredo lahko v Kranjski Gori, kjer imajo v naselju Čičare od leta 1980 enoti v izmeri 40,57 in 45,45 kvadrata, največjo nepremičnino pa imajo od leta 2002 v apartmajski hiši Bolfenk na Pohorju, velika je kar 83,77 kvadratnega metra.

Ljubitelji morja iz Banke Slovenije lahko dopustujejo še v Izoli, kjer imajo od leta 1991 v hotelskem naselju Simonov zaliv garsonjero (25,70 kvadrata). Izbirajo lahko tudi med tremi destinacijami na Hrvaškem: v turističnem naselju Mareda pri Novigradu imajo 48,19 kvadrata velik apartma, v bližini Poreča v apartmajskem naselju Červar kar dva, velika 38,31 in 23,45 kvadrata, na otoku Pag pa lahko v počitniškem naselju Gajac najamejo apartma, velik 22,65 kvadrata.

A zanimanje za dopustovanje z Banko Slovenije upada: njihove počitniške kapacitete so bile leta 2013 zasedene1802 dneva, lani pa le še 1621 dni.

Deli s prijatelji