VLADNI PROJEKT POMOČI

Tukaj pridete do obrazcev za odpis starih dolgov

Objavljeno 03. avgust 2015 09.58 | Posodobljeno 03. avgust 2015 10.25 | Piše: STA, K. K.

Na ministrstvu pa potencialnim upravičencem svetujejo, naj preverijo, ali so med temi tudi njihovi upniki.

V Sloveniji je vse več revežev. Bo država z zastonj elektriko pomagala tudi njim?

LJUBLJANA – Ljudje v socialni stiski, ki bodo želeli v skladu z vladnim projektom pomoči zaprositi za odpis starih dolgov, bodo lahko od danes naprej dobili ustrezne obrazce za odpis. Objavljamo jih na povezavah na dnu članka, dostopni pa bodo na spletnem mestu www.paketpomoci.si in na nekaterih drugih naslovih. Izpolnjeni obrazec bodo morali upniku oddati do konca oktobra.

Furs pojasnjuje

Finančna uprava objavlja podrobnosti, vezane na odpis dolgov na podlagi Zakona o pogojih za izvedbo ukrepa odpusta dolgov na povezavi.

Pojasnjujejo pa, da lahko finančna uprava fizičnim osebam odobri odpis davčne obveznosti do državnega proračuna, ki je na dan 31. december 2014 zapadla za več kot 12 mesecev in v skupnem znesku ne presega 50 evrov (seštevek glavnice, obresti in morebitnih stroškov izterjave).
Za odobritev enkratnega odpisa davčnih obveznosti se zaprosi z vlogo, ki jo je treba vložiti najkasneje do 31. oktobra 2015.
Odpis na tej podlagi ni mogoč za davčne obveznosti, ki izvirajo iz morebitnega opravljanja dejavnosti dolžnika in zato ne štejejo za dolg po tem zakonu. Prav tako po tem zakonu ni mogoče odpisati obveznih prispevkov za socialno varnost, akontacije davka, davčnega odtegljaja, uvoznih dajatev in obveznosti, na katere učinkuje postopek osebnega stečaja v skladu z zakonom, ki ureja finančno poslovanje, postopke zaradi insolventnosti in prisilno prenehanje (ZFPPIPP). Finančna uprava RS po tem zakonu ne more odobriti odpusta dolga iz naslova neplačanih obveznih dajatev do občinskega proračuna.

 

Kaj bodo odpisovali

Odpisani bodo lahko, denimo, dolgovi zaradi neplačanih računov za elektriko, ogrevanje in komunalo, za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, davčna bremena, za vrtec in šolsko prehrano ali če morajo vračati preveč nakazane socialne prejemke. Gre za dolgove, ki so konec lanskega leta zapadli za več kot eno leto, pojasnjuje ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

K projektu, ki najšibkejšim omogoča enkraten odpis dolgov, je pristopilo že približno 70 podjetij in občin. Na ministrstvu pa potencialnim upravičencem svetujejo, naj preverijo, ali so med temi tudi njihovi upniki.

Najvišji znesek, ki ga za odpis dolgov lahko porabi država, je milijon evrov. Zaradi te omejitve bo eden od kriterijev za odpis dolga tudi vrstni red vloženih prošenj.

Kdo lahko zaprosi za odpis

Obrazci za odpis dolga bodo poleg že omenjenega spletnega mesta od danes dostopni tudi na centrih za socialno delo, Rdečem križu Slovenije, Slovenski karitas in Zvezi prijateljev mladine Slovenije.

Za odpis dolga bodo lahko zaprosili dolžniki, ki so bili kadar koli v obdobju od 1. januarja do 30. junija prejemniki denarne socialne pomoči in nekaterih drugih socialnih prejemkov.

Če so izpolnjeni vsi zahtevani pogoji, posamezni upnik in dolžnik skleneta dogovor o odpisu dolga. V njem se dogovorita tudi o višini dolga, ki bo odpisan, navajajo na ministrstvu.

To so obrazci

Kliknite za odpust dolga za podjetja/vrtce/osnovne šoleimage.

Kliknite za predlog za sklenitev dogovora o odpisu dolga za Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnostiimage.

Kliknite za odpis davka po Zakonu o pogojih za izvedbo ukrepa odpusta dolgovimage.

Deli s prijatelji