NA KOŽO

Tujina zdravi, mi razpisujemo

Objavljeno 14. junij 2012 00.15 | Posodobljeno 14. junij 2012 00.19 | Piše: Milena Kalacun Lapajne

Po besedah strokovnjakov se bodo lahko naši bolniki zdravili na Dunaju in v Benetkah.

Milena Kalacun Lapajne.(foto:S.N.).

Bolezen je stanje duha, pravijo. Bolezen je tudi poraz, bolečina in strah. Že od nekdaj mi ni bilo povsem jasno, zakaj so si starejši ob jubilejih in pražnjih dneh zaželeli predvsem zdravja. Kot majhnemu otroku, živahni deklici, mi to ni šlo iz glave. Zdaj vem. To je namreč edino, kar nas drži pokonci. Če si zdrav, zmoreš vse, če ne, si napol človek. Veliko ljudi poznam, ki jih je usoda pripeljala na hematološki oddelek v UKC Ljubljana.

S solzami v očeh sem pred časom poslušala mlado mamico, ki je pripovedovala o zdravljenju sina, ki je pri petih letih zbolel za akutno limfoblastno levkemijo. Povedala je, kako mučno je bilo spoznanje, da je ravno njen sin dobil to bolezen, in koliko noči je prebedela ob njem, ker si ni upala zaspati, da ne bi izgubila kakšne sekunde z njim. Obiski hematološkega oddelka so bili za mlado mamico naporni, vsakič znova upanje in čakanje na boljše izvide. Presaditev kostnega mozga in vprašanja nedolžnega dečka, »mama, zakaj se meni vse to dogaja«, so bili mnogokrat na meji človeških zmogljivosti. O osebju na oddelku ni nikoli podvomila. Še danes jim je hvaležna in s pozitivno izkušnjo tolaži matere, ki jih je doletela podobna usoda. Na forumu je aktivna in njena usoda je v tem trenutku svetlejša, saj sin uspešno okreva.

Še vedno pa rada opozori na neustrezne razmere, v katerih oddelek za hematologijo deluje. Prostori niso zatesnjeni in opremljeni z nadtlakom, ki omogoči, da zrak, ko nekdo vstopi v sobo, ne prinese vsega v prostor, temveč to odpihne iz prostora. Okužbe pri imunsko oslabelih ljudeh so nevarne in bolniki morajo zaradi neustreznih razmer preventivno uživati še protibakterijska zdravila. Da se razumemo, na tem oddelku namreč zdravijo bolnike z najbolj intenzivnimi kemoterapijami ter presaditvami kostnega mozga. Kdo je kriv za zastoje pri obnovi hematologije, ne bi bilo na mestu ocenjevati. Vendar dejstvo je, da nam tudi pri tem problemu ne preostane drugega, kot da gremo z željo po boljšem zdravstvenem stanju v tujino. Po besedah strokovnjakov se bodo lahko naši bolniki zdravili na Dunaju in v Benetkah. Celo na Hrvaškem. Vsaj to. In medtem ko drugje hude bolezni že zdravijo človeka dostojno, je pri nas v teku javni razpis za izbiro izvajalcev. Tudi to je Slovenija. 

Deli s prijatelji