ODMEVI

Tujina šokirana zaradi nasilja v Ljubljani

Objavljeno 01. december 2012 12.30 | Posodobljeno 01. december 2012 12.30 | Piše: D. P., STA
Ključne besede: protesti

Nemška tiskovna agencija dpa je poročala, da se je v Ljubljani zbralo več tisoč ljudi, ki so protestirali proti vladi Janeza Janše.

Policisti so pridržali 14 izgrednikov.

LJUBLJANA – Tuji mediji so namenili precej pozornosti petkovim protestom v Ljubljani. Izpostavili so predvsem nasilne izgrede, ki so izbruhnili po sprva mirnih protestih nezadovoljnih državljanov.

Britanci in Hrvati

Britanski BBC je na spletni strani poročal, da so se protestniki na petkovih demonstracijah proti varčevalnim ukrepom in domnevni korupciji v Ljubljani spopadli s policisti, pri čemer so vanje metali kamne in steklenice. Policija je uporabila solzivec in pridržala številne protestnike.

Hrvaški Jutarnji list je poročal, da so se petkovi protesti v Ljubljani sprevrgli v izgrede, potem ko je skupina 30 zamaskiranih navijačev in neonacistov začela metati petarde med sicer mirne protestnike. Ob posredovanju policije se je nasilna skupina pomešala z množico in na policijo začela metati kamne in granitne kocke. Policija je prvič od slovenske osamosvojitve uporabila tudi vodni top, piše zagrebški časnik.

Večernji list pa je na spletni strani zapisal, da protest proti vladi v Ljubljani ni mogel miniti mirno. Tisto, kar je bilo sprva videti kot 'praznik demokracije', se je kasneje sprevrglo v pravo vojno na ljubljanskih ulicah. Policija je morala trikrat uporabiti solzivec, za umiritev najbojevitejših pa tudi vodni top.

Spletni portal index.hr poroča, da se je na Kongresnem trgu v Ljubljani zbralo več tisoč protestnikov, ki so z rožami v rokah protestirali proti vladi Janeza Janše. Praznovanje demokracije se je sprevrglo v krvavi obračun, v katerem so leteli steklenice, bakle, petarde in kamenje.

Avstrijci o Janši

Spletni portal avstrijske televizije ORF je medtem poročal, da se je v petek v Ljubljani zbralo več tisoč ljudi, ki so protestirali proti 'oligarhom in lopovom', nosili pa so plakate s portretom premierja Janeza Janše in napisi "gotof si" ter rdeče nageljne, ki simbolizirajo delavsko gibanje.

Celovški Kleine Zeitung je na spletni strani zapisal, da se je med mirne protestnike, ki so v Ljubljani demonstrirali proti političnim elitam in vsesplošni situaciji v Sloveniji, pomešala organizirana skupina zamaskiranih provokatorjev, ki so poskušali prebiti policijsko blokado. Policija je za umiritev razmer uporabila solzivec, prvič pa tudi vodni top.

Nemška tiskovna agencija dpa pa poroča, da se je v Ljubljani zbralo več tisoč ljudi, ki so protestirali proti vladi Janeza Janše ter 'tajkunom in lopovom'. Protesti so se sprevrgli v nasilne izgrede, ko je skupina huliganov na policiste začela metati steklenice in granitne kocke. Protesti v drugih slovenskih mestih so minili brez izgredov.
 

Deli s prijatelji