OZAVEŠČANJE

Tuje delavce izkoriščajo, ker so neinformirani

Objavljeno 06. oktober 2013 23.00 | Posodobljeno 06. oktober 2013 23.00 | Piše: Ma. F.

V zadnjem desetletju so se v Sloveniji pojavile številne oblike izkoriščanja delavcev, posebno migrantov, vendar pogosto ostajajo skrite.

LJUBLJANA – Slovenska filantropija je danes organizirala nogometni turnir v telovadnici Osnovne šole Fužine v Ljubljani. Dogodek je potekal v okviru projekta Boj proti trgovini z ljudmi, katerega namen je širjenje informacij o delavskih pravicah migrantskih delavcev. 

Današnji nogometni turnir je bil namenjen tako spoznavanju in druženju kot tudi informiranju delavcev, ki jih zanima, kam se lahko obrnejo po pomoč v primeru kršenja njihovih pravic. Delavci so imeli tudi možnost pregledati sezname delodajalcev s prepovedjo zaposlovanja in izvedeti, katere organizacije ponujajo brezplačno pravno pomoč.

Številne oblike izkoriščanja delavcev

V zadnjem desetletju so se v Sloveniji pojavile številne oblike izkoriščanja delavcev, posebno delavcev migrantov, vendar so pogosto ostale skrite, velikokrat zaradi neinformiranosti delavcev (migrantov) samih, ki se niso zavedali svojih pravic niti niso poznali vzvodov, kako izkoriščanje preprečiti. Delavci pogosto niso bili plačani za opravljeno delo, delali so preko delovnega časa, bivali v neprimernih prostorih, pojavljali pa so se tudi fiktivni posredniki dela.

»Ta dogodek smo organizirali z namenom ozaveščanja migrantskih in slovenskih delavcev ter druge javnosti o kršitvah, ki se pojavljajo na področju delavskih pravic. Velikokrat je namreč problem v tem, da se migrantski delavci ne zavedajo, da so žrtve trgovine z ljudmi oziroma da so jim kršene delavske pravice. Namen tega dogodka je torej, da jih opozorimo na to, da se bodo tega zavedali, poleg tega pa tudi druženje oziroma to, da se spoznajo med sabo,« nam je povedala Meta Oder iz Slovenske filantropije.

Slovenska filantropija na omenjenem področju aktivno sodeluje tudi z Info točke za tujce na Zavodu RS za zaposlovanje in z Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Delavci se redko odločijo poiskati pomoč

»Imeli smo primer delavca, ki je bil zaposlen in v tistem času na bolniški. Delodajalec mu ni izplačeval nadomestila za čas bolniške, zaposleni pa je bil brez denarja za preživetje. V tem primeru smo svetovali izredno odpoved delovnega razmerja,« nam je povedala Neja Šmid iz Slovenske filantropije in dodala, da je sprememba zakonodaje zelo dobrodošla, saj se nadomestila nakazujejo direktno uporabniku. Vsaka oseba pa je upravičena tudi do brezplačne pravne pomoči, vse, kar mora narediti, je le, da odda prošnjo.

Nina Leban (Info točka za tujce) je izpostavila problem, da se tuji zaposleni zelo redko odločijo, da poiščejo pomoč, saj upajo, da bodo vseeno prejeli denar. Obstaja tudi možnost anonimne prijave na inšpekcijo, vendar se zaposleni bojijo, da če bodo prijavili delodajalca, denarja potem zagotovo ne bodo prejeli. Prijava na inšpekciji je smiselna tudi zato, da delodajalec tega ne bo počel še naprej. »Zavod delodajalca umesti na listo delodajalcev s prepovedjo zaposlovanja, ko dejansko pride do prijave na inšpektoratu,« je pojasnila Lebanova.

Deli s prijatelji