RAZOČARANJE

Tujci izgnani iz NLB: V Sloveniji ni mogoče delovati neodvisno

Objavljeno 11. junij 2013 15.32 | Posodobljeno 11. junij 2013 16.10 | Piše: T. L.

Janko Medja ne ve, ali ga bo novi nadzorni svet zamenjal, dosedanji nadzorniki razočarani.

NLB.

LJUBLJANA – »Ne vem,« je predsednik uprave NLB Janko Medja odgovoril na vprašanje, ali pričakuje svojo zamenjavo, in dodal, da je to treba vprašati nadzorni svet. Po poročanju spletnih Financ je še dodal, da »s to funkcijo ni poročen«. Izrazil je obžalovanje, da z ljudmi iz prejšnjega nadzornega sveta ne bo mogel več sodelovati, a izrazil zavedanje, da je to volja lastnika, ki jo uprava mora spoštovati. Kot še poroča STA, je prepričan, da bodo tudi z novimi nadzorniki dobro sodelovali. »Samo z dobrim delom si lahko zagotovim stabilen položaj v banki, ki je v državni lasti, še posebej v takih časih. Drugih zagotovil nimam in jih niti ne potrebujem,« je po poročanju portala Siol.net povedal novinarjem.

To, da v nadzorni svet prihaja njegov nekdanji šef France Arhar, o čigar prihodu v nadzorni svet se je govorilo že pred skupščino pred letom dni, se mu ne zdi sporno. »Imava profesionalen odnos,« je povzel.

Øklandova: V NLB niso prelomili s preteklostjo

Ob izglasovanju novih nadzornikov so bili precej presenečeni in razočarani dosedanji nadzorniki. V novem nadzornem svetu, kot smo poročali, ni tujcev. Marianne Økland je ob tem povedala, da je razočarana, opozorila pa je tudi na pomanjkanje transparentnosti pri postopku priprav na volitve nadzornikov. »Zjutraj smo izvedeli za alternativne kandidate. Vedeli smo, da se bodo ti pojavili, vendar sem vseeno pričakovala spremembe v Sloveniji glede na to, da se borimo za kakovostno upravljanje in odprtost. Ta proces niti slučajno ne pomeni preloma s preteklostjo,« je po poročanju portala Siol.net še dejala nekdanja nadzornica. »Ne gre za to, da imenovani nadzorniki niso kompetentni,« je poudarila, a hkrati ugotovila, »v Sloveniji očitno ne moreš biti neodvisen.« Dodala je, da se ji na žalost zdi, da v Sloveniji ni mogoče delovati neodvisno.

Podobno je današnje ravnanje države, ki je s povezanimi osebami več kot 90-odstotna lastnica NLB, opredelil Sašo Cunder, ki je po odhodu Klemna Vidica konec aprila z mesta predsednika sveta vodil nadzornike največje banke v državi. »Če se nekatere ljudi, mednarodne strokovnjake s takimi izkušnjami in življenjepisi, ki jih imajo, poskuša izločiti najprej z diskreditacijo v naročenih člankih, potem pa še z vsem, kar se dogaja, in to popolnoma brez osnove, potem mislim, da Slovenija ni na dobri poti,« je njegovo kratko izjavo povzela STA

Deli s prijatelji