INTERES

»Tuja podjetja ne bodo hitela v Slovenijo«

Objavljeno 14. april 2013 18.51 | Posodobljeno 14. april 2013 18.52 | Piše: STA, S. U.

Francoski veleposlanik v Sloveniji Pierre-Francois Mourier pravi, da bi francoska podjetja utegnila vlagati pri nas, a najprej mora Slovenija izkazati resničen interes.

Pierre-Francois Mourier (levo).

LJUBLJANA – Interes za vlaganja v Sloveniji bi utegnila imeti francoska podjetja s področja energetike, trgovine, avtomobilske industrije in zavarovalništva, je v pogovoru za STA dejal francoski veleposlanik v Sloveniji Pierre-Francois Mourier. A najprej mora Slovenija izkazati resničen interes, je dodal in opozoril, da je danes težko privabiti podjetja.

Odnosi dobri, a ne dovolj intenzivni

Slovenija in Francija sta pred dvema letoma podpisali dogovor o strateškem partnerstvu. To je storil tedanji premier, zdaj predsednik Borut Pahor, ki bo prihodnji teden na uradnem obisku v Parizu.

Francoski veleposlanik v Sloveniji Mourier ocenjuje, da se slovensko-francoski odnosi, ki so bili sicer vselej dobri, a ne dovolj intenzivni, v zadnjem času krepijo.

Kot poudarja, ni povsem resnična krilatica, da je Slovenija načelno naklonjena tujim vlaganjem, v resnici pa ne. Dokaz je Revoz, ki je največji izvoznik v Sloveniji, Slovenci pa imajo Renault za znamko, ki je tudi nekoliko slovenska. To je dokaz, da je v Sloveniji mogoče uspeti.

Kljub temu francoski veleposlanik priznava, da imajo vlagatelji včasih težave. Slovenija je po njegovih besedah dolgo dokaj restriktivno gledala na vprašanje nacionalnega interesa oziroma strateških interesov. Ob tem je opozoril, da niti dvomilijonska Slovenija niti več kot 60-milijonska Francija v svetu nimata velike teže, ima pa jo 500-milijonska Evropa.

»Včasih nam podjetja rečejo, da ni enostavno priti na slovenski trg. To je paradoks, saj Slovenija spoštuje vsa evropska pravila. Podjetja se soočajo v prvi vrsti z administrativnimi ovirami. Vendar imam zaupanje v to, kar pravi slovenska vlada, zdajšnja in prejšnja, da želi res odpreti Slovenijo, in tudi ne vem, zakaj tega ne bi storili.«

Vstop Hrvaške v EU kot priložnost za Slovenijo

Na vprašanje, kje so interesi francoskih podjetij pri vlaganjih v Sloveniji, je veleposlanik odgovoril, da je o konkretnih interesih še prezgodaj govoriti, saj slovenska vlada še ni jasno povedala, kaj želi privatizirati oziroma kaj bo na voljo.

Veleposlanik obenem priznava, da je danes težko privabiti podjetja, ne le francoska, saj jim je treba dokazati, da bodo imela od vstopa na trg dolgoročne koristi, da je investicija, četudi na začetku ne bo prinesla ogromno, zanimiva na dolgi rok, zlasti v luči približevanja balkanskih držav EU.

Skorajšnji vstop Hrvaške v EU veleposlanik vidi kot priložnost za Slovenijo. Spomnil je, da imajo ob vstopu novih držav v Unijo običajno največ gospodarskih koristi njihove sosede, zato je vstop Hrvaške v Unijo po njegovem mnenju tudi z gospodarskega vidika dobra novica za Slovenijo.

»Škoda je, da v Franciji ni mogoče dobiti slovenskih vin«

Čeprav je Francija znana po svojih vinih, je veleposlanik kot pomemben del slovenske kulture – če jo gledamo širše – omenil slovenska vina. »Škoda je, da v Franciji ni mogoče dobiti slovenskih vin, ker so odlična, raznolika, ker vaši vinogradniki res dobro delajo.«

Priznal je, da številni Francozi nimajo jasne slike o Sloveniji, čeprav se stvari počasi izboljšujejo. Po njegovem mnenju bo lahko k boljši prepoznavnosti države prispeval tudi vstop Hrvaške v Unijo, saj bo obalo Jadrana gotovo obiskalo več francoskih turistov in vsaj del se jih bo ustavil tudi v Sloveniji.

»Narobe bi bilo, če bi podoba Slovenije v prihodnjih mesecih postala podoba prihodnjega Cipra. Sicer še ni tako in to se ne sme zgoditi, ker Slovenija tega ne zasluži,« je dejal veleposlanik Mourier in dodal, da je vse skupaj v veliki meri odvisno od slovenskih politikov in političark.

Deli s prijatelji