MESTNA KOALICIJA

Tudi za Desus je Kangler »gotof«

Objavljeno 29. november 2012 14.18 | Posodobljeno 29. november 2012 14.18 | Piše: T. L., STA

V mariborskem Desusu trdijo, da so že na začetku leta razmišljali o izstopu iz mestne koalicije, najnovejši protesti pa so jih še utrdili v tem prepričanju.

Kangler zagotavlja, da bodo univerzijado leta 2013 uspešno izvedli

MARIBOR – Desus kot tretja najmočnejša politična skupina v mariborskem mestnem svetu izstopa iz koalicije pod vodstvom župana Franca Kanglerja. »Ograjujemo se od takega načina vodenja mesta, ki ga prakticira zdajšnji župan,« je po današnji seji mestnega odbora Desusa sporočil predsednik mestne organizacije stranke Valter Drozg.

Želijo oblikovanje širše koalicije

Mestni odbor Desusa je na današnjem sestanku podal predlog vsem političnim strankam in listam v mariborskem mestnem svetu, da se na ravni mesta takoj oblikuje čim širša koalicija, ki so jo poimenovali Koalicija za rešitev Maribora. »Taka koalicija bo lahko uspešno izpeljala že zastavljene projekte, jih po potrebi ponovno preučila in postavila nove prioritete,« je pojasnil Drozg.

Taka koalicija, ki bi jo sestavili obstoječi mestni svetniki, bi bila boljša kot razpustitev mestnega sveta, ki jo je predlagala skupina opozicijskih svetnikov. »Nove volitve bi pomenile pat pozicijo v mestu, a mesto nima časa čakati,« je pojasnil Drozg.

Beg pred odgovornostjo? V Desusu trdijo, da ne

Na novinarsko vprašanje, ali ni njihov odstop po tem, ko so več let podpirali županovo politiko, beg pred odgovornostjo za nastalo stanje, je Drozg odgovoril, da so že na začetku tega leta zaradi zastalih projektov in kadrovske politike v mestu razmišljali o izstopu iz mestne koalicije, najnovejši protesti pa so jih še utrdili v tem prepričanju. »Mi prevzemamo odgovornost pred volivci,« je dodal in poudaril, da člani Desusa niso uživali nobenih klientelističnih ugodnosti, kakršne se zdaj očitajo županu. Kot kandidata za državni svet pa so ga podprli, ker je bil po njihovih ocenah najboljši med ponujenimi.

Ujčič: Kangler ne more več uspešno opravljati svojega dela

Po mnenju člana mestnega odbora Desusa in državnega sekretarja v vladi Janeza Ujčiča se bo župan Kangler po nekajdnevnem premisleku odločil, da bo odstopil, saj zaradi množičnih protestov v zadnjih dveh tednih ne more več uspešno opravljati svojega dela. Do novih volitev pa naj vodenje mesta prevzame eden od podžupanov, je predlagal.

Svojega kandidata ne bodo predlagali

Če bodo nove volitve, Desus ne bo predlagal svojega kandidata za župana. Na zadnjih volitvah je kandidiral Ujčič, ki pa je danes povedal, da se ne bo znova potegoval za županski stolček.

Druga najmočnejša politična skupina v mestnem svetu, SDS, je že pred dnevi zagrozila z izstopom iz koalicije. Najtrdnejša zaveznika Kanglerja pa ostajata njegova Županova lista in SLS.

Deli s prijatelji