BEGUNSKA KRIZA

Tudi vlada išče pravne poti za vojsko na meji

Objavljeno 20. oktober 2015 00.04 | Posodobljeno 20. oktober 2015 00.15 | Piše: STA, M. U.

»Položaj je zelo resen, pred nekaj urami je na našo južno mejo prišlo še bistveno več ljudi, kot smo pričakovali,« je povedal vodja poslancev SD Matjaž Han.

Foto: Oste Bakal
LJUBLJANA – Po vrhu koalicije tudi vlada išče možnosti, kako bi vojski dali pravno podlago za pomoč policiji na meji. Če bo treba, bosta vlada in državni zbor to omogočila s spremembo zakonodaje. »Položaj je zelo resen, pred nekaj urami je na našo južno mejo prišlo še bistveno več ljudi, kot smo pričakovali,« je povedal vodja poslancev SD Matjaž Han.
 
Koalicija se je zvečer pogovarjala o tem, da bo vlada, če bo treba, potrdila zakon, ki bo omogočal, da bodo na mejo zaradi obvladovanja vala beguncev oziroma migrantov lahko prišli tudi vojaki.
Kot je ob odhodu v izjavi medijem povedal Han, gre predvsem za zagotavljanje reda in miru na meji, ne za uporabo sile. Prav tako to po njegovih besedah še ne pomeni razglasitve izrednih razmer, a je treba Evropi sporočiti, »da so Hrvati tisti, ki so spustili vajeti iz rok«.
 
image
 
Na kakšen način lahko vojski omogočijo pravno podlago za pomoč na meji, na izredni seji pravkar razpravlja vlada. Če bi prišlo do potrebnega spreminjanja zakona o obrambi, je za to potrebna dvetretjinska večina, je spomnil Han, kar pomeni, da je treba k temu povabiti tudi opozicijo. V tem primeru bi prekinili tudi redno sejo državnega zbora, sklicali izredno in to uredili.
 
Predvsem je treba na varnostnem in tudi humanitarnem področju zadeve umiriti, pa je v izjavi novinarjem še poudaril Han.
Na seji vlade je sicer prisoten tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman.
 
Skupina tisoč tujcev nenapovedano prestopila mejo na območju Zavrča
 
Okoli tisoč tujcev, domnevno migrantov, je nenapovedano prestopilo državno mejo na območju Zavrča. Tja so jih pripeljali s 15 avtobusi. Z mariborske policijske uprave so sporočili, da jih hrvaški varnostni organi o njihovem prihodu niso obvestili. Policisti so okoli 650 oseb prijeli v Zavrču, ostale pa v kraju Meje.
Deli s prijatelji