DELOVNI ČAS

Tudi v Podbočju težko naletite na odprto pošto

Objavljeno 23. maj 2015 21.05 | Posodobljeno 23. maj 2015 21.06 | Piše: Jaroslav Jankovič

Urad v Podbočju in še 33 drugih krajih je odprt le po dve uri na dan, ljudje godrnjajo.

Cerkev Sv. križa v Podbočju Foto: Jaroslav Jankovič

PODBOČJE – Nekaj dni pred 1. majem je bilo, pravijo krajani Podbočja, kraja ob Krki pod Gorjanci, ko so od uprave Pošte Slovenije dobili obvestilo, da bo lokalna pošta, ki tam deluje že desetletja, takoj po praznikih skrčila delovni čas na dve uri na dan, v soboto pa bo odprta le eno uro.

Krajani so onemeli, saj so tradicionalno navezani na pošto: »Pošta je pri nas že od vojne, odkar pomnim, verjetno pa je bila v kraju že prej,« nam je povedal 67-letni gostilničar Jože Kerin, ki se je rodil v Podbočju.

»Iz otroštva se spominjam, kako sem nosil pisma in jih vtikal v stari kaselc v zidu. Otroci smo bili radovedni in smo vtikali roke vanj, roka je notri šla, ven pa malo težje, bilo je vpitja in smeha.«

V soboto le eno uro

V Sloveniji deluje 555 pošt. Kot so nam povedali na Pošti Slovenije, je v optimizacijo in preoblikovanje delovnih časov pošt vključena večina, z izjemo največjih s celodnevnim delovnim časom. Pošt z dveurnim delovnim časom je trenutno 34.

Projekt prehajanja na krajši delovni čas v sklopu programa optimizacije in reorganizacije mreže so na Pošti Slovenije začeli že leta 2009. Pri čemer so upoštevali zakon o poštnih storitvah, ki pravi, da je Pošta Slovenije kot izvajalka univerzalne poštne storitve v skladu z določili 5. člena dolžna zagotoviti vsem uporabnikom najmanj pet delovnih dni na teden en sprejem in eno dostavo na dan na dom ali v prostore vsake fizične ali pravne osebe. Splošni akt o kakovosti izvajanja univerzalne poštne storitve (7. člen) pa določa, da mora biti redna pošta ali pogodbena pošta za stranke odprta najmanj pet delovnih dni v tednu, in sicer vsaj dve zaporedni uri vsak delovni dan, od tega enkrat na teden po 15. uri.

V Podbočju bo pošta odslej v ponedeljek, sredo in petek odprta od 9. do 11. ure, v torek in četrtek od 15. do 17. ure in v soboto od 8. do 9.

Kmetje, obrtniki in delavci

Delovni čas je več kot neugoden za krajane Podbočja, katerega krajevna skupnost (KS) poleg samega kraja zajema še 24 okoliških vasi. V KS živi nekaj več kot 1800 prebivalcev, ki se deloma ukvarjajo s kmetijstvom, nekaj je obrtnikov, nekaj je uslužbencev različnih okoliških podjetij.

Kot pove predsednik KS Podbočje Janez Barbič, je nekaj večjih pridelovalcev zelenjave, ki so lani dobili sodoben namakalni sistem, nekaj pa je manjših kmetov vinogradnikov in sadjarjev, ki zraven hodijo v službo. Delovni ritem Podbočjanov je torej raznolik, zato je nov, skrčen delovni čas pošte zelo neugoden.

»Sama grem na pošto od dvakrat do trikrat na teden, po novem moti tudi to, da poštar prinese račune šele okoli poldneva in ne več ob osmih zjutraj, kot je bilo v navadi dolga leta,« pove gostilničarka Magda Kerin.

Na Pošti Slovenije so nam povedali, da so delovni čas pošte Podbočje določili glede na število opravljenih storitev, razpoložljivost delovnih mest in glede na statistične podatke o obiskih pošte in da je tako poenoten s primerljivimi poštami po Sloveniji. Optimizacijo s skrajšanim delovnim časom so pri njih izvedli, tako so zapisali v odgovoru na naša vprašanja, na podlagi zabeleženega upada števila klasičnih poštnih storitev. Zaradi vse večje substitucije z drugimi (elektronskimi) načini komuniciranja in liberalizacije trga poštnih storitev pričakujejo, da se bo ta trend tudi nadaljeval.

Pogodbena pošta?

Krajani Podbočja se ne bodo tako zlahka sprijaznili z novim delovnim časom, saj jim pošta pomeni zelo veliko. Razmišljajo o podpisovanju peticije pa tudi o možnosti pogodbene pošte. V Sloveniji trenutno deluje 84 pogodbenih pošt, ki jih v manjših krajih vodijo zasebniki. Ker gre za manjši promet, poštne storitve opravljajo skupaj s trgovino, bifejem ipd.

Kot nam je zaupal pogodbenik pošte v kraju s 1000 gospodinjstvi, povprečna provizija znese 550 evrov na mesec, odvisno od količine dela. »Za 700 evrov moraš imeti kar srečo,« nam je namignil poštar pogodbenik, ki ima še živilsko trgovino. »Skupaj nekako gre, a kljub temu večino dela na pošti in v trgovini opravim sam, delavko bi si težko privoščil,« je še dodal. V Podbočju so v bližini pošte okrepčevalnica, gostilna in trgovina.

Pošta Slovenije ima v načrtu v pogodbene pošte preoblikovati še 40 do 50 enot, do leta 2017 pa skupno približno 180.

Število vseh zaposlenih se je na Pošti Slovenije od leta 2010 do 2015 znižalo za 11,6 odstotka.

Argumenti za skrčeni delovni čas so zakonsko in tudi ekonomsko gledano morda utemeljeni, a se imamo državljani pravico vprašati, čigava je pošta in čemu služi. Pošta Slovenije je namreč v stoodstotni lasti slovenske države, kar pomeni, da bi vendarle morala služiti ljudstvu za udobnejše življenje. Četudi gre tu in tam v minus.

Danes 68-letna Anica Božič iz Žabjeka pri Podbočju je zelo navezana na svojo pošto: »Imamo naročen dnevni časopis, zdaj ga dobivamo komaj ob dveh ali treh. Včeraj sem šla ob 9. na pošto. Bila je polna ljudi, pred 15. v mesecu smo, položnice so, ljudje so godrnjali in bili nezadovoljni. To ni način!«

Deli s prijatelji