NA KOŽO

Tudi tepejo jih

Objavljeno 15. julij 2015 00.15 | Posodobljeno 15. julij 2015 00.15 | Piše: Boštjan Fon
Ključne besede: kolumna

Če bo stavka medicinskih sester, ne bo za višjo plačo.

Delo v treh izmenah je stalnica naše družine. Ženo imam v uniformi. Modri. Pa ne pilotski ali policijski, temveč v opravi medicinske sestre. Njihov etični kodeks nalaga skrb za ohranitev življenja in zdravja. Delo je dolžna opravljati humano, strokovno in odgovorno. Spoštovati mora individualne potrebe in vrednote. Nič ne sme vplivati na njen odnos do pacienta. Za toliko evrov mesečnega zaslužka, kot jih dobi za eno sejo član nadzornega sveta katerega bolje stoječih podjetij, morajo s kolegicami požreti marsikaj. Ne le v tej mali bolnišnici, kjer je. Kot ona, doživljajo enako vse deklice in fantje v modrih uniformah vseh šestindvajsetih medicinskih ustanov po državi. Perfidno šikaniranje, izživljanje višjih na medicinski lestvici in kdaj pa kdaj udarec ali dva. Da, kajti na sprejeme sredi noči prihajajo ne le ljudje v stiski, ki ne morejo počakati rednega obratovalnega časa ambulant. Rešuje se tudi zadete narkomane in onemogle pijance. Prepričani so, da lahko delajo vse. Tudi udarijo. Zdravnika ne. Medicinsko sestro? Dobesedno in boleče.

Kdo te ženske ščiti pred nevarnimi posamezniki? Kdo jim zagotavlja varnost ob tem, ko same prevzamejo odgovornost za zdravje v skladu s smernicami zdravstvene nege, ne glede na to, ali je pacient pred njo omikana gospa v nedeljskem gvantu ali nesramen klošar s smrdljivim naborom garij in uši? Celo pristojno ministrstvo se dela norca iz medicinskih sester, ko jim te pod nos tiščijo kadrovske normative in delovni standard v zdravstveni in babiški negi. Ta normativ v praksi Slovenci potrebujemo bolj kot Grki delujoče bankomate. Medicinskih sester imamo premalo. Tisoč petsto jih manjka! Pa še pretepajo jih, mar ne? Od pacientov do strokovnjakov na ministrstvu za zdravje. Vsakega ob vsaki uri dneva ali noči vzamejo kot enkratno, neponovljivo osebnost z vsemi posebnostmi, namesto da bi usekale po mizi.

Čutim, kaj je prav in kaj ne, kako se pomaga brez pogleda na plačilo, ter vem, česa se sočloveku ne sme storiti. Zato mi je jasno, da če bo stavka medicinskih sester, ne bo za višjo plačo. To bo zahteva za povsem običajno spoštovanje njihovega poklica. Če bo stavka medicinskih sester, ne bo za
višjo plačo. Boštjan Fon Na kožo

Deli s prijatelji