DRŽAVNI SVET

Tudi Štrukelj in Semolič ostajata, Kavčič odpadel

Objavljeno 22. november 2012 16.52 | Posodobljeno 22. november 2012 16.52 | Piše: A. L., STA

Med tistimi, ki jim je uspela vnovična izvolitev, pa ni zdajšnjega predsednika DS Blaža Kavčiča.

Blaž Kavčič je tudi predsednik kinološke zveze

LJUBLJANA – Po današnjih volitvah v državni svet (DS) ostajajo v njem sindikalisti Dušan Semolič, Branimir Štrukelj in Drago Ščernjavič, četrti predstavnik delojemalcev pa bo Oskar Komac. Interese obrtnikov bo v DS še naprej zastopal Alojz Kovšca, predstavnik zdravstva pa bo tudi prihodnji mandat Peter Požun. Za predstavnika vzgoje in izobraževanja je bil izvoljen Zoran Božič.

Požun, ki ga je predlagala Zbornica zdravstvene in babiške nege, in Božič, ki ga je predlagala Zveza društev Slavistično društvo Slovenije, sta bila za svoji področji tudi edina kandidata.

Koliko mest komu

Za državnega svetnika, predstavnika delojemalcev, se je poleg izvoljenih Semoliča, Štruklja, Ščernjaviča in Komca potegoval še predsednik konfederacije Pergam Janez Posedi. Kovšci, ki je nedavno postal tudi novi predsednik Obrtno-podjetniške zbornice, pa je svetniško mesto pripadlo med devetimi kandidati. Danes bodo v DS izvolili še preostale zastopnike socialnih, gospodarskih in poklicnih interesov. Skupno jim pripada 18 svetniških mest, delodajalcem in delojemalcem po štiri, kmetom dve, obrtnikom in samostojnim poklicem po eno.

Negospodarske dejavnosti zastopajo po en predstavnik univerz, visokih in višjih šol ter prav tako po en predstavnik za področja vzgoje in izobraževanja, raziskovalne dejavnosti, kulture in športa, zdravstva in socialnega varstva.

Kavčiča ni več

Že v sredo so sicer na volilnih zborih po Sloveniji odločili o 22 državnih svetnikih, ki bodo zastopali lokalne interese. V prihodnjem, petem sklicu po vrsti bo v DS tako sedelo kar nekaj županov. Svetniške funkcije bo obdržalo sedem zdajšnjih predstavnikov lokalnih interesov. Med tistimi, ki jim je uspela vnovična izvolitev, pa ni sedanjega predsednika DS Blaža Kavčiča.

Deli s prijatelji