NA KOŽO

Tudi šport crkuje, mar ne?

Objavljeno 14. april 2015 00.20 | Posodobljeno 14. april 2015 00.21 | Piše: Rok Tamše

Ni nujno, da so vsi profesionalci. Tekmujejo naj za veselje.

Maribor gleda nogometno ligo prvakov, najmogočnejše klubsko tekmovanje v Evropi. Maribor slavi svetovnega prvaka v boksu Dejana Zavca. Maribor je z Zlato lisico klasično prizorišče svetovnega pokala alpskih smučark. Maribor ima v krosistu Filipu Flisarju enega izmed najunikatnejših svetovnih prvakov v zimskih športih. Toda hkrati Maribor ne zmore preživeti solidnega slovenskega prvoligaša v košarki. Nova KBM Branik gre v stečaj zaradi 200.000 evrov dolga, kar je manj kot letna plača vijol'čnega bojevnika Marcosa Tavaresa. S tem nočem povzročati razdora med nogometaši in košarkarji, takšna je pač realnost športnega profesionalizma, ki ne pozna milosti.

Toda nekaj usmiljenja bi morda lahko pokazali upniki, ki niso privolili v prisilno poravnavo ter poplačilo dolgov v dveh letih. Res kruto, kako slovenski športni kolektivi ugašajo drug za drugim. To je tudi odraz negospodarnega ravnanja nekompetentnih ljudi v preteklosti, ki so v športnem menedžeriranju pogrnili na celi črti, saj jih je zavedlo hlastanje po petih minutah slave in blišča. In seveda neznanje ter nepripravljenost učiti se ob delu na dolge proge. Kdo bi lahko odločneje pomagal? Mar zveze in občinske oblasti? Saj veste, najprej si pomagaj sam...

Crknila je stara nogometna Olimpija, Rastoderjeva novokomponirana je trenutno spodobno konkurenčna v prvi ligi. Crknil je tudi nogometni Interblock, kratkotrajna igračka bogataša Joca Pečečnika. Crknile so rokometne Prule. V boju za golo preživetje (na začetku postopka prisilne poravnave) je hokejska Olimpija. Ni kaj, zelo je trdoživa za dolg prek 3 milijone evrov brez obresti. Hokejske Jesenice so ob podobnih grehih preprosto ugasnile. Crknili sta nogometni Mura in Nafta, novodobna kluba s tema imenoma životarita v 3. ligi-vzhod. Tam zadnjič celo niso odigrali nobene tekme, ker klubi ne morejo plačati sodnikov in delegatov. Vsi smo že pozabili na mrtvo rokometno Kozino oziroma Hrpelje, crknil je tudi rokometni Koper. Kje sta že nogometna Izola in Primorje? Seznam je še precej daljši. Kakšen je nauk tega kolektivnega športnega propada? Ni nujno, da so vsi profesionalci. Tekmujejo naj za veselje.

Deli s prijatelji