BOUDOIR

Tudi Slovenke se vse raje fotografirajo gole

Objavljeno 14. februar 2016 17.37 | Posodobljeno 14. februar 2016 17.38 | Piše: Maja Kepic

Boudoir fotografija je v tujini že smernica, pri nas pa je še v povojih.

Katja Jemec je izkušnje iz boudior fotografije nabirala na Irskem. Foto: osebni arhiv

ŠKOFJA LOKA – »Boudoir pomeni ženska spalnica,« začne razlagati 25-letna Katja Jemec iz Škofje Loke. »Zato želim, da je takšno tudi počutje, kjer poteka snemanje – intimno, čutno, ženstveno, zapeljivo.« Mlada fotografinja se je pred dvema letoma vrnila iz Dublina, kjer se je pri znanem irskem fotografu Davidu Frainu prvič seznanila s tako imenovanim boudoir fotografiranjem.

Za sprostitev borovničke

Boudoir fotografiranje pomeni ustvarjanje čutnih, zapeljivih in estetskih fotografij, katerih namen je prikazati lepoto ženskega telesa. »Vsako žensko telo je lepo, ne glede na velikost in obliko oziroma konfekcijsko številko, ki jo nosite. Namen teh fotografij je, da prikažejo vaše adute in skrijejo morebitne pomanjkljivosti,« je prepričana zagnana Škofjeločanka.

»Pred valentinovim je bilo noro, saj je veliko deklet, ki svojemu partnerju rade podarijo nekaj drugačnega, nekaj izvirnega – svoje erotične fotografije. In ne poznam moškega, ki ne bi bil vesel takšnega darila,« se nasmehne Katja, ki je prejšnji vikend v vili Alice na Bledu organizirala posebno akcijo: »V soboto in nedeljo sva bili z vizažistko in frizerko Žano Metelko ves čas na voljo. Punce, ki so prišle, so se pri Žani najprej uredile, sledilo pa je snemanje fotografij, za katero sem bila seveda odgovorna jaz.«

Takšno delo ni najpreprostejše, prizna Katja. »Med vsemi vrstami fotografije, s katerimi se ukvarjam, je ta zagotovo med zahtevnejšimi. Delo z ljudmi je že samo po sebi izziv, v takšnem okolju še toliko bolj,« pove. Nekatera dekleta se sprostijo lažje, druga težje, a na koncu, pravi, so nad izdelkom navdušene vse. »Če je treba, pred fotografiranjem ponudim šilce borovničk, in vse lažje steče,« nagajivo pomežikne.

Znanje nabirala v tujini

Katja Jemec je obiskovala srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani in se po uspešno opravljeni maturi vpisala na Akademijo za multimedije (IAM). V zadnjem letniku se je odločila za študentsko izmenjavo Erasmus, v sklopu katere je odpotovala v Dublin, kjer se je nekaj mesecev učila pri izkušenem irskem fotografu Davidu Frainu. »Pri njem sem se ogromno naučila in dobila tudi nekaj idej za delo, ki ga zdaj opravljam doma. Med drugim tudi za boudoir fotografijo, ki je v tujini že zelo poznana zadeva, pri nas pa je vse še precej v povojih,« pove Jemčeva. Pred dvema letoma je začela svojo dejavnost, največ se ukvarja s poročno fotografijo, zanimata jo tudi arhitekturna in pasja. »Ko imam čas, pa slikam pokrajino, to je za mojo dušo.«


Zaročenke in mlade mamice

»Zagotavljam stoodstotno diskretnost,« med pogovorom večkrat poudari fotografinja. »Priznam, da mi je včasih kar malce težko, ker nastanejo tako lepe slike, pa jih ne smem nikomur pokazati. A obenem se zavedam, da je zaupanje stranke na prvem mestu in samo ona določi, kdo lahko vidi njene erotične fotografije.«

Največkrat jo kontaktirajo dekleta, ki so tik pred poroko. »Punce, ki so pred tem, da dahnejo usodni da, svojega dragega na poročni dan presenetijo tako, da mu že zjutraj podarijo svojo golo fotografijo ali tako v spodnjem perilu, ki ga nosijo pod obleko. Da že čez dan lahko razmišlja o tem, kaj ga čaka na poročno noč,« se zahihita. Njena prioritetna panoga je prav poročna fotografija, ki pa jo občasno preplete z boudoir fotografijo. »Zgodilo se je že, da sem nevesto prišla slikat na dom in jo zjutraj, še preden se je pokazala ženinu in svatom, fotografirala v perilu ali golo.«

Veliko njenih strank je mladih mamic. »To so predvsem ženske, ki so ponosne na svoje telo tudi po porodu, in prav je tako! Po rojstvu otroka se žensko telo res spremeni, a lahko postane celo lepše. Nekatere pravijo, da so končno dobile obline, po katerih so prej hrepenele vse življenje.«

Moških ne fotografira, se je pa že pripetilo, da je dekle na snemanje prišla s fantom. »Ravno zadnjič sem fotografirala par, in moram reči, da je bila to posebna izkušnja. Na fotografiranju sta bila oba zelo sproščena, tako da so nastale že skorajda trdoerotične fotografije, ki pa so še vedno zelo estetske,« razloži.

A boudoir fotografija ni namenjena le poklanjanju, lahko se fotografirate tudi zase. »To je večen spomin, ki bi ga morala imeti vsaka ženska,« je prepričana Katja.

Kako poteka?

Katja Jemec ima za vse, ki jih zanima boudoir fotografiranje, nekaj napotkov.

– Na dan fotografiranja poskrbi za nego telesa. Pij dovolj vode, da bo koža še bolj napeta.

– S seboj prinesi vse, za kar meniš, da bi lahko uporabili na snemanju: poleg dveh kompletov spodnjega perila (v katerem se dobro počutiš!) so zaželeni še nogavice, nakit (predvsem kakšne masovne verižice), prosojne rutke (lahko tudi tisto, kar oblečeš čez kopalke), čevlji z visokimi petami...

– Ko prideš, se najprej posvetujeva o tvojih željah. Lahko mi tudi pokažeš primer kakšne boudoir fotografije, ki ti je še posebno všeč, da vidim, v katerih položajih bi se rada videla.

– Nato te vzameta v roke moja frizerka in vizažistka (pridi nenaličena, nanesi le kremo za obraz), ki poskrbi za tvoj videz glede na tvoje želje in počutje.

– Med fotografiranjem sva sami, vmes te usmerjam v pozah.

– Vse skupaj poteka približno eno uro, pričakuj pa predvsem sproščeno žensko druženje (s seboj lahko pripelješ tudi kakšno prijateljico).

– Cena (fotografiranje z ličenjem in frizuro): 150 evrov.

– Nastane od 30 do 40 uporabnih fotografij, ki jih prejmeš v digitalni obliki, za doplačilo se lahko odločiš tudi za izdelavo fotoknjige.

 

Deli s prijatelji