DOBILI ODGOVOR

Tudi Slovenija gre v odpis dolgov

Objavljeno 20. april 2015 22.09 | Posodobljeno 20. april 2015 22.09 | Piše: STA, Mo. S.

Ministrica Anja Kopač Mrak je pojasnila, da bi šlo za enkraten odpis, ki bi bil izveden po jasno določenih merilih.

Kar 3000 evrov je bilo v torbici.

LJUBLJANA – Ministrica Anja Kopač Mrak je v odgovoru na poslansko vprašanje v državnem zboru (DZ) povedala, da bo osnutek družbenega dogovora, s katerim bi odpisali dolgove tistim, ki jih je kriza najbolj prizadela, pripravljen v nekaj tednih. 

Po besedah ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v pogovorih za pripravo omenjenega družbenega dogovora sodelujejo še preostala ministrstva, občine, podjetja, humanitarne in nekatere druge organizacije, s katerimi poskušajo najti najprimernejše rešitve. Zdajšnja razmišljanja gredo v smeri, da odpis dolgov ne bi bil zakonsko obvezen, ampak bi podjetja dolg odpisala le, če bi želela. Ker se na ministrstvu poskušajo izogniti temu, da bi se tako oblikovana možnost pomoči izkoriščala, bi bili odpisani le dolgovi, ki z vidika upnika veljajo za neizterljive. Prav tako bi šlo le za enkraten odpis, ki bi bil izveden po vnaprej jasno določenih merilih. Določen bi bil tudi presečni datum.

Pri tem po besedah ministrice ne bi šlo za prepis prakse s Hrvaške, »saj Slovenija v nasprotju z njo že ima nekatere oblike odpisa dolgov, pozna tudi možnost osebnega stečaja«. Na ministrstvu želijo po besedah ministrice pomagati tudi tistim, ki jim zaradi finančnih težav grozi deložacija. Za te se ministrstvo po njenih besedah pogovarja o možnosti aktivacije praznih stanovanj Stanovanjskega sklada RS, ministrstva za javno upravo in ministrstva za obrambo.

Kaj bo z upokojenci?

Ministrica je odgovorila tudi na vprašanje, kako daleč je ministrstvo pri iskanju rešitev za upokojence, ki delajo kot samostojni podjetniki, kar bodo lahko glede na trenutno veljavne predpise počeli le še do konca leta. Po njenih besedah bo ministrstvo izhodišča za rešitev tega vprašanja pripravilo do septembra, o njih pa se bodo nato pogovarjali s socialnimi partnerji. Pri tem pa rešitev ne bodo iskali le za upokojence samostojne podjetnike, ampak tudi za enako obliko dela kmetov, družbenikov in delavcev, ki so bili prej v delovnem razmerju, je povedala.

Deli s prijatelji