TURIZEM

Tudi sedma sila se znajde med trtami

Objavljeno 06. oktober 2013 09.55 | Posodobljeno 06. oktober 2013 09.55 | Piše: Drago Bulc

Slovenski turistični novinarji, združeni v društvo FIJET Slovenija, so od vključitve v Svetovno združenje turističnih novinarjev in piscev o turizmu med najbolj aktivnimi v tej organizaciji.

Novinarska druščina med trgatvijo.

FIJET Slovenija se je v sklopu svetovne organizacije izkazal tudi kot najbolj inovativna nacionalna organizacija. Tako so slovenski turistični novinarji dali pobudo, oblikovali program in izvedli tri zelo uspešne Akademije za mlade turistične novinarje.

Naš izvirni projekt pa je tudi Mednarodna trgatev turističnih novinarjev. Prva je bila leta 2011 na Jeruzalemu, druga lani v Goriških brdih, letošnja tretja pa je bila v deželi cvička, točneje v vasici Podulce pri Raki na Dolenjskem. S svojimi mednarodnimi aktivnostmi v marsičem prispevajo k promociji Slovenije in še posebno slovenskega turizma.

Po starem z brentami

Udeleženci letošnje 3. mednarodne trgatve turističnih novinarjev so se s slovenskim vinskim posebnežem najprej seznanili v vinski kleti Kmetijske zadruge Krško. Po dobrodošlici s cvičkovo kraljevo penino jim je direktor Janez Živič pripravil pokušino in razložil zgodovino in sedanjost cvička. Mednarodno druščino pa je z domačimi jedmi, pripravljenimi na sodoben način, navdušil eden najboljših slovenskih kulinarikov Jure Tomič iz Ošterije Debeluh iz Brežic.

Kljub kislemu vremenu se je trgatev pod turistično zidanico družine Kralj v Podulcah pri Raki začela z odličnim razpoloženjem vseh udeležencev. Za to so poskrbeli člani lokalnega turističnega društva, ki so za novinarje iz osmih držav pripravili pravo dolenjsko trgatev na tradicionalen način. Z lesenimi čebri in brentami, brez vsake novodobne plastične posode. Zato so teve kamere brnele, številni fotografi pa so navdušeno slikali dogajanje med trtami, pred zidanico in v njej. Najbolj zagnan je bil uradni fotograf Fijeta Ryker Lomas iz Los Angelesa, ki je na trgatev priletel naravnost iz Kenije, kjer je slikal velike migracije divjih živali. Njegova žena Linda, Kanadčanka iz Toronta, pa je bila ob generalni sekretarki FIJET Slovenija Cveti Potočnik najbolj pridna trgačica, čeprav je bila med trtami prvič v življenju. Sicer so žametno črnino ob zvoku frajtonarice in domačih pesmi o trgatvi in vinu pridno obirali tudi vsi drugi udeleženci.

Obredna trgatev

Po dobro opravljenem delu v vinogradu se je veselo razpoložena druščina, v katero se je pomešala tudi četica turističnih agentov iz BiH, zapeljala v Rako. Tam so na Ambasadi cvička po obredni trgatvi potomke najstarejše vinske trte pod vodstvom predsednika Društva vinogradnikov Ivana Vižlaraja izdatno pomalicali in se poveselili ob glasbi, ki so jo člani društva izvabljali iz nenavadnih doma narejenih glasbil.

Po slovesu iz Rake se je dobro razpoložena skupina zapeljala na kosilo z Dolenjskega čez Savo na grad Rajhenburg, kjer jim je gostilničar v edini gostilni na svetu, ki jo priporoča FIJET, pripravil srednjeveško kosilo. Po ogledu gradu so se zapeljali še na vinsko pokušino na turistično kmetijo Dular in na večerjo na Etnoart turistično kmetijo Petra Špilerja, kjer so se po ogledu edinstvene galerije slik v stari zidanici, kriti s slamo, izdatno podprli s specialitetami iz krškopoljskega prašiča.

Ksenija Kragl iz Centra za podjetništvo in turizem iz Krškega je ob finančni podpori Regionalne destinacijske organizacije Posavje udeležencem razkazala še gradova Mokrice in Sevnica. Kljub zoprnemu dežju so se ob zvokih frajtonarice zavrteli s člani lokalne folklorne skupine na splavu v Radečah, pred slovesom pa so se zapeljali še v Vinsko klet Mastnak. Navdušeni nad vsem, kar so videli in doživeli, predvsem pa nad gostoljubjem, ki so ga občutili na vsakem koraku, so si obljubili, da pridejo v te prijazne kraje tudi prihodnje leto ob polnitvi cvičkove penine, za katero so grozdje natrgali sami.

Deli s prijatelji