REAKCIJA

Tudi s kazenskimi ovadbami nad prepoved prometa z zdravili

Objavljeno 18. marec 2013 22.00 | Posodobljeno 18. marec 2013 22.00 | Piše: STA, M. U.

LL Grosist od petka ne sme opravljati nakupa, shranjevanja, prodaje, vnosa, iznosa ter izvoza zdravil.

Čez mejo sta jo mahnila kar z avtom, polnim zdravil (fotografija je simbolična).

LJUBLJANA – Veletrgovec z zdravili LL Grosist se je pritožil na odločbo Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke, ki mu je prepovedala promet z zdravili. Hkrati je na ministrstvo za zdravje vložil predlog, da se ta odločba razveljavi ali odpravi, podal pa je tudi kazensko ovadbo zoper odgovorne na javni agenciji. LL Grosist je prav tako poslal prijavo upravni inšpekciji, od katere pričakuje, da bo preverila zakonitost ravnanja odgovornih oseb v tej zadevi, je povedal odvetnik Matej Perpar. Odločba agencije je sicer po njegovem mnenju nezakonita.

Stalen in ustrezen izbor zdravil

Kot je agencija zapisala v petek objavljenem sporočilu o prepovedi prometa z zdravili, LL Grosist aktivnosti prometa z zdravili na debelo ne opravlja skladno z določbami zakona o zdravilih, po katerih morajo pravne osebe zagotavljati stalen in ustrezen izbor zdravil, s katerim zadoščajo zahtevam določenega geografskega območja in v ustrezno kratkem času dostavljajo zahtevane dobave celotnemu zadevnemu območju. Agencija je izredni strokovni nadzor pri LL Grosistu izvedla na podlagi prijave Splošne bolnišnice Jesenice, kronologijo dogodkov, ki so privedli do njene odločitve, pa je navedel direktor LL Grosista Mitja Zucchiati. Potem ko je Kemofarmacija 22. februarja jeseniški bolnišnici ustavila dobavo zdravil, je ta stopila v stik z LL Grosistom z željo po sodelovanju. Nato so stekla dogovarjanja za sestanek, 5. marca pa so prejeli naročilo bolnišnice, čeprav še niso bili dogovorjeni za dobavo. Jeseniška bolnišnica je sicer naročila 17 zdravil, imeli pa so le štiri. LL Grosist je 11. marca znova poslal prošnjo za sestanek, ki so jo v bolnišnici spregledali, 15. marca pa so dobili odločbo. »Lekarna Ljubljana in njena hčerinska družba LL Grosist želita preprečiti splošno prakso v Sloveniji, če ne vključiš posrednikov, te poskušajo onemogočiti oziroma, kot je razvidno iz odločbe, ti celo prepovedati dejavnost,« je izpostavil Zucchiati.


Ovadili direktorja agencije za zdravila in direktorja jeseniške bolnišnice

Spomnil je tudi na vrsto nerešenih prijav agenciji na podlagi istega člena zakona, kot je bilo to storjeno v tem primeru proti LL Grosistu, pri tem pa izpostavil veletrgovca Salus in Pharmaswiss. V Sloveniji je po njegovih besedah več kot 70 veletrgovcev z zdravili in nihče nima vseh zdravil na voljo in to tudi ni evropska praksa. »Ker smo trdni prepričani, da izdaja te odločbe ni naključje, smo podali tudi kazensko ovadbo zoper odgovorne v javni agenciji,« je odvetnik utemeljil vložitev kazenskih ovadb. Te so podane zoper direktorja agencije Mateja Breznika in Đorđa Dmitrašinovića z agencije ter direktorja Splošne bolnišnice Jesenice Igorja Horvata.

Deli s prijatelji