MINISTRSTVO OPOZARJA

Tudi prodajalec bureka mora izdati račun

Objavljeno 12. avgust 2015 15.26 | Posodobljeno 12. avgust 2015 15.26 | Piše: E. C.

Finančna uprava Republike Slovenije opozarja na izdajanje računov, mi pa smo preverili kaj pravijo zakoni.

Arhivska fotografija.

LJUBLJANA – Prodajalec, zaposlen v menzi s hitro prehrano, je na ministrstvo za finance naslovil vprašanje, ali mora prodajalec sladoleda v kepicah, bureka, kebaba in podobnih živil iz uličnih prodajaln in kioskov ob prodaji le-teh izdati račun in kako je z obračunavanjem DDV pri teh prodajalcih. 

Z ministrstva so mu pojasnili, da je vsak prodajalec živil iz uličnih prodajaln in kioskov dolžan izstaviti račun ob prodaji blaga ali storitve. Če je identificiran za namene DDV, mora obračunati tudi tega. 

Kaj pa pravijo zakoni:

V skladu s prvo točko prvega odstavka 3. člena Zakona o davku na dodano vrednost je predmet DDV dobava blaga, ki jih davčni zavezanec opravi v okviru opravljanja svoje ekonomske dejavnosti na ozemlju Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: Slovenija) za plačilo. 

Nadalje ZDDV-1 v prvem odstavku 36. člena določa, da pri dobavah blaga ali storitev davčna osnova vključuje vse, kar predstavlja plačilo (v denarju, v stvareh ali v storitvah), ki ga je prejel ali ga bo prejel dobavitelj ali izvajalec od kupca, naročnika ali tretje osebe za te dobave, vključno s subvencijami, ki so neposredno povezane s ceno takih dobav, če ni s tem zakonom drugače določeno.

Obveznost izdajanja računov določa 81. člen ZDDV-1. Nadalje 82. člen ZDDD-1 določa obvezne podatke, ki jih mora na računu navesti davčni zavezanec, ki izda račun v skladu z 81. členom tega zakona.

V skladu s 83. členom ZDDV-1 davčni zavezanec lahko izda tudi poenostavljeni račun za opravljeno dobavo blaga ali storitev.

Davčni zavezanec, ki za opravljeno dobavo blaga ali storitev, v skladu s 83. členom ZDDV-1 izda poenostavljen račun, mora na računu po odločbi 4. točke drugega odstavka 83. člena ZDDV-1 navesti količino in vrsto dobavljenega blaga oziroma obseg in vrsto opravljenih storitev. 

 

Deli s prijatelji