ZVESTA NAROČNICA

Tudi pri stotih dan začne z Novicami

Objavljeno 13. maj 2016 09.00 | Posodobljeno 13. maj 2016 09.00 | Piše: Lovro Kastelic

Grosupeljčanka Antonija Perovšek bo čez mesec dni dopolnila 101. leto.

Antonija Perovšek bo kmalu praznovala 101. leto. Ena naših najstarejših bralk je za nameček na Novice naročena že od začetka. Foto: Dejan Javornik/Novice

GROSUPLJE – Lani, na njen stoti rojstni dan, so jo njeni najbližji odpeljali v Praproče pri Temenici, kjer jo je pri Japu pričakala bogato obložena miza, na kateri ni manjkalo pomfrija, solate in svinjine, saj ima Antonija Perovšek prav to najraje! Na njen stoti rojstni dan jo je obiskal tudi grosupeljski župan Peter Verlič, sosedje pa so v njeno čast postavili velik mlaj. Že čez mesec dni bo Tonka, kot jo kličejo, praznovala stoprvo obletnico!

Pa še nekaj: Antonija je naša zvesta in dolgoletna bralka, na Slovenske novice naročena že od samega začetka! Ob opazki, da jo Novice, hočeš nočeš, ohranjajo pri življenju, se je le skromno nasmehnila in prikimala. Z Novicami se njen dan – tudi začne.

Pravzaprav se ta elegantna stoletnica v nov dan prebudi že nekoliko prej. Zbudi se že zarana, nakar leže pričakuje in slednjič prisluhne prvim Romanovim korakom. Tedaj ko se zapro vhodna vrata, ve, da je njen 40-letni vnuk – že odbrzel na delo. Tisti dan, ko smo jo obiskali, pa je poležala nekolikanj dlje, saj je šel vnuk od doma nekaj pozneje. Šele tedaj je vstala, se pražnje oblekla in si umila zobe. »To je nujno,« je podčrtala. »Zato pa imate tako lepe!« smo si na glas mislili. Pa se je že spet le skromno nasmehnila.

V tistem si je, kot vselej, skuhala obvezno kavo, si zraven privoščila košček kruha in – obvezne Novice! Še do predlani jih je odšla po stopnicah navzdol iskat sama, česar pa si že po naravi izjemno previdna Antonija ne dovoli več. Zaveda se, da so prav nenadejani padci tisti, ki lahko ljudem v njeni starosti še kako zapletejo in zagrenijo življenje.

Ker tudi dostavljavec že dobro ve, da jih mora natakniti na kljuko, se jim Antonija vešče približa s pomočjo hojice, pazljivo odpre duri, ter jih vzame, položi na mizo, prime povečevalno steklo in jih do pikice natančno prebere. »Všeč mi je, ker so velike črke, zanimive zgodbe, izvem to in izvem ono!«

»Pogostokrat,« kot nam je pripovedovala tudi njena vnukinja Helena, »po prebranem celo izreže kakšen članek in ga shrani za nas, saj pravi, da ne znamo brati, da Novice zgolj preletimo in ne preberemo!«

Antonija, nekoč šivilja, v Grosuplju živi že dolgih 80 let! Tako dolgo življenje pa se rado in prej ali slej poigra s tistim, ki ga živi. Nekajkrat lepo, prevečkrat tudi grdo. Antonija je tako že 50 let vdova, njene častitljive starosti pa, žal, ni uspelo dočakati niti njenim trem sinovom, zadnjega je izgubila pred 23 leti.

Tesno ob njej sta ostala omenjena vnuk in vnukinja, še kako je ponosna tudi na Helenina otroka, na pravnuka Žigo in pravnukinjo Nino. Mi, na Slovenskih novicah, pa smo ponosni na gospo Antonijo in ji želimo kar največ zdravja! 

Deli s prijatelji