NA OBISKU

Tudi predsednik Pahor vračal naravi

Objavljeno 19. oktober 2013 21.51 | Posodobljeno 19. oktober 2013 21.51 | Piše: Oste Bakal

Pri Domu starejših Rakičan so sadili drevesa in grmovnice ter barvali cvetlična korita in klopi.

Borut Pahor, Joseph A. Mussomeli in Zoran Hoblaj.

RAKIČAN – Lepo in sončno oktobrsko soboto, ko mnogi Prekmurci in Prleki urejajo okolico ali pa še vedno pospravljajo sadove narave, je za obisk na skrajnem severovzhodu izkoristil tudi predsednik RS Borut Pahor. Obiskal je namreč Dom starejših Rakičan pri Murski Soboti, kjer je skupaj z odhajajočim ameriškim veleposlanikom v Sloveniji Josephom A. Mussomelijem, direktorjem doma Zoranom Hoblajem in še nekaterimi gosti, zaposlenimi in stanovalci dom, sodeloval v akciji »Vračamo družbi«. Akcijo je pripravila Slovenska filantropija z Ameriško gospodarsko zbornico in pod pokroviteljstvom predsednika Pahorja. V akciji so poleg predsednika in članov njegovega kabineta sodelovali tudi predstavniki Slovenske filantropije, Ameriška gospodarska zbornica, ameriški ambasador s sodelavci, Zavarovalnica Triglav idr.

Štiriletniki so mu zapeli

»Prišel sem zato, ker so me zelo prijazno povabili in ker bomo danes naredili poleg tega še nekaj dobrega. Prišel sem zato, ker sem nekajkrat že obiskal domove starejših občanov in sem vedel, kako so ljudje prijetno presenečeni, da ne prideš k njim samo na obisk, ampak da se družiš z njimi in se z njimi pogovarjaš, v tem primeru pa narediš še kakšno dobro delo. To seveda sodi v okvir mojega načina dela; enkrat na mesec opravljam dobrodelne aktivnosti po Sloveniji in se na ta način družim z ljudmi, kar počnem zelo rad. Ravno pred dvema dnevoma je bil pri meni vrtec iz Ljubljane. Štiriletni otroci so mi peli Zdravljico, kar je bilo zelo ganljivo. Danes pa sem tukaj med starejšimi, ne prvič. Opravljal sem tudi že delo pomočnika sestre in videl tudi temnejše, žalostne strani ljudi, ki niso vselej zadovoljni s situacijo, v kateri so se znašli. Zlasti če so osamljeni in je dom dostikrat edina uteha, da najdejo nekaj sreče v jeseni življenja,« je med drugim dejal Pahor.

Pomagal posaditi oreh

Predsednik je sicer med drugim pomagal zasaditi oreh in druga drevesa v akciji olepševanja okolice pri domu, ki so ga tamkajšnji stanovalci izkoristili tudi za kostanjev piknik. Gre za prireditev v sklopu korporativnega prostovoljstva 'Vračamo družbi', ko so z drevesi in grmovjem olepšali park pri novem oddelku za dementne, s pomočjo Vrtnarstva Kurbus pa postavili cvetlična korita pri vhodu v dom ter pobarvali klopi, ki jih bodo postavili v njihov park in v kotiček za živali.

Sonja Kolbl, vodja delovne terapije, pravi, da so stanovalci izredno veseli takih in podobnih dogodkov, ko se nekaj dogaja v njihovi okolici in ko pride kdo na obisk, zato so se danes z veseljem vključili tudi v delo, so se pa tudi zelo razveselili kostanjevega piknika, pri pripravi katerega so sodelovali. Kolblova pravi, da zadnje čase dom veliko sodeluje s Slovensko filantropijo in nasploh s prostovoljci in da to njihovim stanovalcem lepša in lajša dneve. 

Deli s prijatelji