VROČINA

Tudi prašiči lahko dobijo sončne opekline

Objavljeno 20. junij 2012 18.06 | Posodobljeno 20. junij 2012 18.06 | Piše: T. L., STA

V vročih dneh primerno poskrbite zase, za živali in rastline.

Pasjega poletja še ne bo

LJUBLJANA – Republiška uprava za zaščito in reševanje opozarja na primerno ravnanje ob visokih temperaturah, ki bodo danes in v četrtek lahko dosegle tudi 35 stopinj Celzija. Opozarjajo tudi na sušo in nevarnost požarov ter odsvetujejo kurjenje v naravnem okolju.

Izberite lahko hrano in negazirane pijače

Vročina pospešuje utrujenost, vpliva na popuščanje koncentracije in zmožnost hitrega odzivanja, opozarjajo na upravi za zaščito in reševanje. Kot navajajo, so najbolj ogroženi bolniki, starostniki, majhni otroci in ljudje s prekomerno telesno težo, zato priporočajo uživanje lahke hrane in veliko nesladkanih in negaziranih pijač.

Zaradi povečane koncentracije ozona se lahko pri občutljivih ljudeh pojavijo oteženo dihanje, tesnoba v prsnem košu, kašljanje in pekoč občutek v očeh, zato se je priporočljivo izogibati daljšemu zadrževanju na prostem predvsem popoldne, ko so vrednosti ozona največje, opozarjajo.

Prav tako svetujejo uporabo lahkih in zračnih oblačil svetlih barv iz bombaža ali lanu ter uporabo sončnikov in druge zaščite pred neposrednimi sončnimi žarki. Pred UV-sevanjem se lahko ljudje ustrezno zaščitijo tudi s sončnimi očali in z zaščitnimi kremami.

V gore le zgodaj zjutraj

Povečan fizični napor odsvetujejo, dobro pa se je umakniti v naravo ali više ležeče kraje. A neizkušenim in fizično slabše pripravljenim obisk gora v vročih dneh odsvetujejo. Tisti, ki se bodo tja odpravili, pa morajo na pot oditi zgodaj zjutraj ter ustrezno pripravljeni in opremljeni. S seboj je treba vzeti dovolj vode.

Tisti, ki se bodo na pot odpravili z avtomobilom, ga morajo pred začetkom vožnje dobro prezračiti in ohladiti. Če vozilo parkirate na soncu, prekrijte vetrobransko in zadnje steklo ali armaturno ploščo, še svetujejo. Otrok in živali pa se ne sme nikoli puščati samih v zaprtem vozilu.

Hleve prezračite, živalim dajte vodo

Tudi sicer je treba poskrbeti, da imajo živali dovolj pitne vode, hlevi oziroma prostori, kjer se nahajajo, pa naj bodo dobro prezračeni.

Veterinarska uprava dodaja, da je treba živali zaščititi še pred neposrednim soncem. Zagotavljanje sence pomeni zaščito pred vremenskimi vplivi. Ta je še posebej pomembna pri psih, ki so privezani, saj se pogosto ne morejo umakniti z neposrednega sonca.

Prašiči lahko dobijo sončne opekline

Pri prašičih, ki jih redijo v sistemih z izpustom ali v prosti reji, lahko pride do sončnih opeklin, kar je prav tako treba preprečiti. Na zagotavljanje zaščite pred neposrednim soncem je treba misliti tudi pri organiziranju paše. Živali morajo imeti na pašniku dostop do vode in možnost umika v senco dreves ali nadstreška.

Kot opozarjajo na veterinarski upravi, je treba živalim tudi v transportnem sredstvu zagotoviti ustrezne pogoje glede temperature in kakovosti zraka. Posebej izpostavljajo transport psov, ki so še posebej občutljivi na visoke temperature. Zato psov ni dovoljeno puščati v avtomobilih, če ni zagotovljeno ustrezno zračenje.

Pri vročinskem udaru moramo žival nemudoma premakniti v zračen prostor ali senco in jo ohlajati z vodo. Glavo naj ima dvignjeno. Ko žival ohladimo, poiščemo najbližjo veterinarsko pomoč.

Prostore je sicer priporočljivo temeljito prezračiti ponoči in zjutraj, podnevi pa z zastiranjem oken preprečiti njihovo segrevanje, svetujejo v upravi za zaščito in reševanje.

Zalivanje rastlin: zjutraj ali po sončnem zahodu

Vročina in suša lahko škodujeta tudi rastlinam, zato jih moramo zalivati zjutraj ali po sončnem zahodu.

Ob dolgotrajnem vročem in suhem vremenu se navadno poveča tudi požarna ogroženost naravnega okolja. Med vročinskim valom zato uprava za zaščito in reševanje odsvetuje uporabo odprtega ognja in kurjenje v naravnem okolju.
 

Deli s prijatelji