ŽIVLJENJE V OBJEKTIVU

Tudi Novice kuhale bujto repo

Objavljeno 05. avgust 2016 21.43 | Posodobljeno 05. avgust 2016 21.45 | Piše: Oste Bakal

V svetovni prestolnici tradicionalne prekmurske jedi že sedmo tekmovanje v njeni pripravi. Pri več kot 30 stopinjah Celzija so zmagali Bacardi Boys iz bližnje Gomilice.

Ekipa Slovenskih novic, z leve Zvone, Evgen in Marjan, je sodelovala prvič in se dobro odrezala. Foto: Oste Bakal.

V sklopu 21. Pomurskega poletnega festivala v Veliki Polani je potekalo tudi 7. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In nič nenavadnega ni, da v kuhanju te jedi tekmujejo prav tam, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili Guinnessov rekord, ko so v kotlu skuhali rekordnih 1089,50 kilograma bujte repe. V neuradni svetovni prestolnici bujte repe je tokrat, poleg predvsem domačih ekip, prvič nastopila tudi ekipa Slovenskih novic.

Bujta repa

Sestavine: 850 g kisle repe, 650 g svinjskega mesa (hrbet, lahko tudi prekajeno), 120 g prosene kaše, 2 zvrhani žlici masti, 20 g moke, 1 do 2 stroka česna, 1 manjša čebula, lovorov list, 5 do 10 zrn popra, ščep kumine, sol. Priprava: meso in repo skupaj kuhamo, in ko je meso že skoraj mehko, v jed zakuhamo prebrano in oprano kašo. Moko na masti svetlo rumeno popražimo, dodamo nasekljano čebulo ter strt česen in takoj, ko zadiši, prilijemo malo hladne vode, malce pokuhamo ter dodamo repi. Za- činimo z lovorjem, poprom in kumino, po okusu še solimo ter dobro prevremo. Bujto repo damo v lončeno posodo, nanjo pa položimo na rezine narezano meso. 

Na letošnjem tekmovanju se je pod vodstvom Urške Horvat Ritlop in pod budnimi očmi članov strokovne komisije, ki so jo sestavljali učitelja kuharstva na SŠGT Radenci Zdenka Tompa in Dušan Zelko ter vodja kuhinje v Termah Vivat v Moravskih Toplicah Matej Lukač, v kuhanju v kotličku nad odprtim ognjem pomerilo 15 ekip, štiri več kot lani. Tekmovalcem je bilo zagotovo zelo vroče, saj se je živo srebro že brez ognja dvignilo krepko nad 30 stopinj. A ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo tekmovalnosti in vsi so se hladili s tekočimi pripomočki. Po skoraj štirih urah je komisija odločila, da so najboljšo bujto repo pripravili člani ekipe Bacardi Boys, v kateri so bili Boris Vuk, Sandi Makoter in Martin Horvat iz bližnje Gomilice. Na drugo mesto se je uvrstila domača ekipa Kolesarski klub Biciklin Velika Polana, tretje mesto pa je šlo v Mursko Soboto ekipi Maximo. Vse preostale ekipe so si delile četrto mesto, tudi ekipa Slovenskih novic v sestavi Evgen Podlesek, Zvone Pintarič in Marjan Hamler, ki jo je predsednica komisije Zdenka Tompa še posebno pohvalila.

Tudi sicer so člani komisije ugotovili, da so vse ekipe skuhale odlične izdelke, o vrstnem redu pa so odločale malenkosti. Vse ekipe so prejele lepe nagrade in priznanja, posebno darilo, tradicionalni prekmurski vrtanek s parom ptic, kot znamenje prijateljstva, pa je prejela ekipa Slovenskih novic. Spekla in podarila ga je Marija Hanc, ena od gonilnih sil ekipe Jenamena iz Črenšovcev, kjer med 17. in 20. avgustom v Črenšovcih pripravljajo tradicionalni Jenamena fest 2016.

V Guinnessovi knjigi rekordov

Vsakdo med nami se trudi, da bi v življenju kaj dosegel, ustvaril, se dokazal ... Osvojil medalje, pokale ali nemara celo postavil svetovni rekord. Prav zato se je leta 1951 Britancu Hughu Beaverju, direktorju pivovarne Guinness, porodila zamisel o Guinnessovi knjigi rekordov. Prva je izšla 27. avgusta 1955 in takoj postala uspešnica. Odtlej jo je kupilo že več kot 130 milijonov bralcev. Vsako leto izide v več kot 100 državah in več kot 25 jezikih. Pred leti so se v njej znašli tudi Prekmurci iz Velike Polane, ki so med Pomurskim poletnim festivalom leta 2013 v velikanskem 3600-litrskem kotlu skuhali rekordnega 1089,50 kilograma znamenite prekmurske bujte repe. Ta je del naše dediščine, zato je prav, da je tudi del naše prihodnosti – da ne gre v pozabo in da jo bodo lahko okušali zanamci. Rekordno jed so skuhali na odprtem ognjišču in jo brezplačno razdelili več kot 3000 obiskovalcem. 

Sicer je organizator ene največjih kulturnih, zabavnih in etnoloških prireditev ne le na skrajnem severovzhodu države, temveč tudi širše, Društvo Štrk Slovenija (ime ne pomeni samo štorklje, ampak je še okrajšava društva za šport, turizem, razvoj in kulturo) iz Velike Polane poskrbel za pestro dogajanje, saj med 31. julijem in 7. avgustom nastopa mnogo tudi svetovno znanih glasbenikov. Brez vstopnine. Vmes so tudi kulturne prireditve, športna tekmovanja in podobno. Obiskovalcev se te dni kar tare, ne le iz Pomurja in pravzaprav vse Slovenije, ampak tudi iz sosednjih Madžarske, Hrvaške in Avstrije. 

Deli s prijatelji