PRIHAJAJO RUSI

Tudi navijači bodo imeli ligo prvakov – v pretepanju

Objavljeno 12. september 2017 15.28 | Posodobljeno 12. september 2017 15.30 | Piše: Tomica Šuljić

Že na sredini tekmi nogometašev Maribora bo varnostno tveganje visoko Viole bodo lovile Moskovčane, navijače vijoličastih pa Španci iz Seville.

0 bojevitih ruskih huliganov naj bi prišlo v Maribor. Rusi so šli naprej, Mariborčani pa so tudi obležali. Foto: Youtube

MARIBOR – Liga prvakov to jesen v Maribor prinaša nogometni blišč, a tudi nasprotne in celo sovražne navijaške skupine, ki se ob tekmah spopadajo med sabo. Spopadi navijačev so različni, verbalni in fizični ter odvisni od zgodovine medsebojnih odnosov. No, prvi gosti iz ruskega glavnega mesta so po Mariboru že lomastili pred osmimi jesenmi ter povzročali težave, ko je Slovenija gostila Ruse v odločilnem srečanju za uvrstitev na svetovno prvenstvo v Republiki Južni Afriki.

»Čeprav so to moji prijatelji, sem jim povedal: v tistem dresu samo v svojem sektorju!«

Rusi pohodili naše

Novembra 2009 je Slovenijo obiskal cvetober ruskih huliganov; za reprezentanco tam namreč skupaj stopijo tudi sovražne navijaške skupine, ki na klic matere Rusije presežejo medsebojno nestrpnost. Za primerjavo: viole in ljubljanski navijači so se na SP v Južni Koreji leta 2002 stepli, namesto da bi vsi skupaj navijali v slogi.

Na lanskem evropskem prvenstvu so Rusi množično in surovo napadli Angleže kar na stadionu, po koncu tekme. Ruski huligani vzbujajo strah in trepet, saj obvladajo borilne veščine, delujejo skoraj v vojaških formacijah. »Mi smo šli na njih z balkanskim slogom, oni pa so nas pohodili, nekatere dobesedno,« pove pričevalec prve bitke z mariborskih ulic.

Leta 2009 so Rusi presenetili Mariborčane s pretepom pred tekmo: na ruski strani naj bi sodelovali navijači iz Zenita, CSKA in Spartaka. Na youtubu še obstaja dobri dve minuti dolg posnetek divjanja, naslovljen Ruski huligani v Mariboru, Sloveniji. Okoli 45 Rusov je napadalo Slovence na poti do stadiona, scene nočne borbe in pregona se končajo šele pred tribuno stadiona Ljudski vrt, kjer je nekaj divjih Rusov prestregla policija.

Sedem ruskih huliganov je tedaj v preveliki vnemi preganjanja viol nevede zašlo neposredno pred južno tribuno, kjer so prejeli zvrhan koš udarcev od nekaj sto viol. A računi še niso poravnani in ne gre dvomiti, da ga bo kdo – poostrenemu nadzoru in policiji po vsem mestu navkljub – poskušali poravnati. Po neuradnih podatkih k nam v sredo prihaja okoli 150 borbeno razpoloženih ruskih huliganov.

Naše mesto, naša pravila

150 bojevitih ruskih huliganov naj bi prišlo v Maribor.

Zunaj igrišča bo najbrž še najbolj miroljubno na najbolj spektakularni tekmi – proti Liverpoolu. Če koga, bodo navijači Maribora postrani gledali slovenske podpornike Liverpoola, če bodo po mestu na dan tekme paradirali z njihovimi navijaškimi rekviziti.Prvo, septembrsko gostovanje pelje viole v Sevillo, ki je Mariborčane na pomlad 2014. izločila iz lige Evropa. Ob nogometni revanši gre pričakovati tudi navijaško, saj je bilo šest članov sevillske navijaške skupine Biris Norte na gostovanju v pretepu poškodovanih, eden težje, zlomili so mu čeljust.

Matjaž Šalamun - Šalca, glavni napovedovalec v Ljudskem vrtu, pojasnjuje, da imajo v štajerski prestolnici tudi uradno izpostavo Liverpoolovih navijačev: »Čeprav so to moji prijatelji in znanci, sem jim povedal: v tistem dresu so lahko samo v svojem sektorju, žal. Naše mesto, naša pravila.«

Ob zadnjem gostovanju angleškega kluba v Mariboru novembra 2014 so domačini navijačem londonskega Chelseaja že pobrali nekaj zastav. Morebitnim novim obiskovalcem Ljudskega vrta pa moramo ob koncu še položiti na srce, da na južno tribuno (kjer navijajo Viole) ne bodo mogli vstopiti z navijaškimi znaki drugih klubov.


Preprodajajo vstopnice

V Mariboru preprodajajo vstopnice za ligo prvakov, oškodovani pa so prodajalci; 36-letna Mariborčanka se je dogovorila za prodajo vstopnic na parkirišču, kamor je prišla s 63-letnim očimom. Neznani kupec jo je z vstopnicami v roki popihal, ko pa ga je možakar dohitel, ga je neznanec porezal po nadlahti leve roke. Malce bolje jo je odnesel 43-letni Mariborčan, ki mu je drug neznanec samo vzel vstopnico in jo popihal neznano kam.


 

 

Deli s prijatelji