SPREMEMBA ZAKONA

Tudi Lipico bodo 
zdaj likvidirali?

Objavljeno 05. marec 2014 08.07 | Posodobljeno 05. marec 2014 08.08 | Piše: Jadran Vatovec

Kot da vlada ne ve, da Kobilarna Lipica ni Postojnska jama.

Ministru za kmetijstvo mag. Dejanu Židanu zaščitna čelada ne pomaga. Foto: Ljubo Vukelič/Delo

LJUBLJANA – Člani Sindikata delavcev gostinstva in turizma (GIT), zaposleni v Lipici Turizem, d. o. o., so se odločili, da bodo pred začetkom včerajšnje parlamentarne obravnave vladnega predloga spremembe zakona o Kobilarni Lipica še enkrat (tako kot že nekajkrat, ko so sicer zaman enako storili) poskušali posvariti resornega ministra mag. Dejana Židana pred škodljivimi posledicami uveljavitve zakonskih rešitev, s katerimi naj bi že v kratkem z likvidacijo ukinili družbo Lipica Turizem in vrgli na cesto (preselili na Zavod za zaposlovanje, kot temu navadno pravimo) resda »samo 35 v njej zaposlenih«.

Člani GIT so, skratka, ministra in koalicijo znova pozvali, naj poslanci vladnih strank podprejo oziroma, jasno, tudi sprejmejo amandma k 11. členu omenjenega zakona in omogočijo, da se dozdajšnja gospodarsko-turistično-gostinska dejavnost Lipica Turizma vsaj začasno prenese med dejavnosti Kobilarne Lipica, ki je konec koncev javni zavod posebnega pomena in tudi eden od najpomembnejših slovenskih kulturnih spomenikov nacionalnega pomena. Ker bi bila takšna začasna rešitev boljša od likvidacije ali stečaja navedene družbe, še sploh če bi ostala v veljavi, dokler mačehi državi ne bo uspelo oddati nepremičnin (in dejavnosti) v predvideni dolgoročni najem.

Zakaj? Navsezadnje zato, ker se finančni rezultati poslovanje družbe Lipica Turizem pospešeno izboljšujejo in ker je jasno, da ima Lipica Turizem v tem hipu dober sanacijski načrt, ki pa bo prve vidnejše rezultate resda pokazal šele v naslednjih mesecih: do konca tega leta. Ko bodo prihodki na letni ravni zagotovo večji od stroškov (med katere lahko prištejemo tudi najemnino) za najmanj 120.000 evrov. Zanimivo: vlada (koalicija) si predvsem pred tem argumentom zatiska ušesa in oči.


Vedno je imel »oko na Lipici«

Ključno vprašanje glede hitenja z likvidacijo Lipica Turizma (dajanja smrtnega udarca turistični dejavnosti v Lipici) in prelaganja njegovih bremen na javni zavod Kobilarna Lipica se glasi: komu pa bi potem rada zdajšnja koalicija v dolgoročni najem dala vse, kar je mogoče dobičkonosno izkoriščati v Lipici? Prvič, treba je vedeti, da ni res, da se izrecno tržna turistična dejavnost avtomatično prenese na Kobilarno Lipica, če čez noč likvidiramo Lipica Turizem. To je jasno. Kdo pa naj bi bil koncesionar, ki bi dobil Lipico na srebrnem krožniku v dolgoročni najem? Predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj je januarja letos za Dnevnik pomenljivo izjavil: »Vedno sem imel eno oko na Lipici, ker gre za potencial. A je z Lipico tako kot z otrokom. Lahko je zelo nadarjen, toda če ga ne razviješ, ostane zgolj talent.« Tisti Batagelj, ki meni, da so javni zavodi tako ali tako že preživeta oblika organiziranja neke dejavnosti. 
 

Generalna sekretarka GIT Karmen Leban opozarja: »Edina pametna rešitev bi bila, da si predlagatelj zakonske novele premisli in omogoči družbi Lipici Turizem, da končno začne uspešno poslovati.« Lebanova meni, da bi bila še slabša rešitev od likvidacije samo stečaj družbe, ki se bo najbrž vlekel več let in se bo nazadnje prelevil v socialno bombo, ki bo ogrozila tudi Kobilarno Lipica.

Kako »modro« je v preteklosti politika ravnala s Kobilarno Lipica in tudi Lipico Turizem, je znano. Politično kadrovanje (približno deset direktorjev v desetih letih), vedno novi, vendar tudi približno enako slabi načrti, med katerimi je bil, na primer, nikoli uresničeni iluzionistični načrt za prenovo bazena izpred nekaj let, ki je izgubo Lipice Turizma le še poveč(ev)al na 1,5 milijona evrov.

Zdaj, ko so se vremena Lipici in lipicancem končno začela jasniti, pa se politiki kar na lepem zelo mudi z likvidacijo. Najprej turistične dejavnosti, potem ... Dobro obveščeni so nam dejali, da je sindikat GIT svoj poziv k razumu, s tem, ko ga je poslal mag. Židanu, žal naslovil celo – na napačnega naslovnika. Na uresničitev tistega, kar namerava z Lipico storiti zdajšnja koalicija, ima menda v vladi precej večji vpliv kulturni minister, Jankovićev dr. Uroš Grilc

Deli s prijatelji