EDINI KANDIDAT

Janša spet na čelu SDS

Kot je dejal, prihaja njihov čas v SDS, Sloveniji in Evropi.
Fotografija: FOTO: Borut Zivulovic. Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Borut Zivulovic. Reuters

Delegati SDS so na današnjem programsko-volilnem kongresu v Slovenskih Konjicah Janezu Janši z veliko večino podelili nov mandat na čelu največje vladne stranke. Janša je bil edini kandidat, med 656 udeleženimi delegati, ki so izkoristili volilno pravico, pa je prejel 650 glasov, medtem ko je bilo proti šest delegatov.

Janša je v nagovoru po izvolitvi, v katerem se je zahvalil vsem, ki so se trudili pri organizaciji kongresa v zahtevnih razmerah, spomnil na danes sprejeto nosilno programsko resolucijo, v kateri so zapisali, da stranka že gleda naslednjih 30 let v prihodnost. Ob tem je dejal, da njegova generacija sicer še ni rekla zadnje besede, vendar v naslednjih letih veliko pričakujejo tudi od mlade generacije iz Slovenske demokratske mladine (SDM). Kot je dejal, prihaja njihov čas v SDS, Sloveniji in Evropi. »Vemo, da ste sposobni prevzeti ta izziv in da mu boste kos,« je dejal.

Ob tem je izkoristil priložnost in spomnil tudi na 11. julij in referendum, na katerem je po njegovem mnenju treba za zaščito pitne vode glasovati za. Tisti, ki bodo glasovali proti, ogrožajo zdravo pitno vodo, je dejal in pripomnil, da so to v glavnem bolj ali manj znana imena z znanimi ozadji, ki že imajo kupljene parcele po bregovih rek, jezer in obale in jih zakon moti, zato poskušajo obrniti zadevo in ta referendum bo po njegovi oceni tipičen primer popolnega spreobračanja dejstev.

Ob koncu nagovora je še spomnil, da je pred njimi zahtevno delo, saj bo tudi naslednje leto v znamenju vseh mogočih volitev, zato je še nekaj mesecev časa, potem pa bo morala ekipa, ki je danes dobila priložnost v novih organih stranke, dati vse od sebe. Ker na kandidatnih listah potrebujejo veliko kandidatov, bo po njegovih napovedih vsak dobil svojo priložnost.
Edini kandidat za vodenje največje vladne stranke

SDS je edina stranka, ki je nastala pred osamosvojitvijo in je še v enem kosu, še vedno parlamentarna stranka in politična sila z daleč največjo podporo med volivci, je pred izvolitvijo na kongresu stranke poudaril njen predsednik. Čeprav drži, da je bila v vladi le deset let, je breme odgovornosti na njo vedno padlo takrat, ko je bilo najtežje, meni.
 

Janša, ki je na današnjem kongresu SDS v Slovenskih Konjicah edini kandidat za nadaljnje vodenje največje vladne stranke, je okoli 640 delegatov spomnil, da so od zadnjega kongresa minila dobra štiri leta, v tem času pa se je veliko zgodilo. V Sloveniji je bilo kar petero različnih volitev, od tega je SDS zmagala štirikrat, to pa je po njegovem nekaj, kar bi si želela tudi marsikatera druga stranka.


Ob prihajajočem prazniku se je dotaknil primerjave med Slovenijo pred 30 leti in danes, ki kaže, da je bil premik velikanski, večji kot kadar koli doslej v njeni zgodovini. Kot je dejal, gre za podvig generacije, za katerega lahko vsi skupaj upamo, da bo trajen.

Preberite še: 
image_alt
Janša na kongres po novi mandat


Hkrati se je Slovenija v tem času spreminjala, marsikaj je boljše, nastali pa so tudi takrat nepredstavljivi izzivi. Takrat si nismo mogli predstavljati, da bo naša država že drugič predsedovala Svetu Evropske unije in da bo skok v standardu tako velik. Pred tremi desetletji smo dosegali 27 odstotkov avstrijske kupne moči, danes smo na 90 odstotkih evropskega povprečja, je dejal.

Seveda pa takrat po njegovem tudi nihče ni verjel, da bo po tolikšnem času, ko smo doživeli prve večstrankarske volitve, treba v parlamentu znova braniti predstavniško demokracijo, temeljno pravico do lastnine in svobodnega podjetništva ter vse drugo, kar nekateri danes postavljajo pod vprašaj.
 

SDS se ves čas bori za resnico


Uspešna 32-letna tradicija je stranki po njegovih besedah uspela zaradi vseh njenih članov, ki niso klonili niti najtežjim političnim pritiskom. »Kljub trudu tega ne bi bilo, če SDS ne bi bila ves ta čas pripravljena nadaljevati Pučnikovega izročila in se boriti za resnico. Tudi takrat, ko so bili zvočniki lažnivcev naviti do konca,« je dejal Janša.

Ob tem je pojasnil, da so ves čas imeli lastno identiteto in to so tudi živeli. Ko so jih prepričevali ali so prepričevali Slovenijo, da je več resnic, so vedeli, da lažejo. Zgodovine se namreč po besedah Janše ne da potvoriti, saj je ena sama. Kar se je zgodilo, se je zgodilo, tega ni mogoče spremeniti, prav tako pa ne tudi zanikati, je dodal.

Ker je laž že v svoji naravi vedno ogrožena, imajo vse totalitarne ideologije s tem veliko težav. Tudi zato je po njegovem nastala cenzura in danes nekateri vlagajo veliko naporov v to, da bi resnico cenzurirali in jo preglasili. To počnejo tudi s skrivanjem za sintagmo svobode medijev, a predsednik SDS pravi, da je svoboda izražanja temeljna človekova pravica, ki pripada posamezniku, ne pa medijskim hišam ali korporacijam.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije