AKCIJA

Tudi Hrvatini bi fasado

Objavljeno 21. september 2013 19.20 | Posodobljeno 21. september 2013 19.20 | Piše: Iztok Umer

Akcija Gasilski domovi tokrat v Hrvatinih, zmagovalca boste izbrali vi.

Gasilski dom na eni najlepših lokacij na Miljskem hribu. Foto: Iztok Umer

HRVATINI – Gasilski dom prostovoljnega društva Hrvatini stoji na eni najlepših lokacij v središču slemena Miljskega hriba s prekrasnim razgledom na Koprski in Tržaški zaliv in zahodno proti Gradežu, v jasnem vremenu pa na zahod sega vse do vršacev Dolomitov. Dom, ki so ga s prostovoljnim delom in prispevki začeli graditi leta 1997 in slovesno odprli leta 1981, je zaradi svoje lege izpostavljen prepihu vetrov iz vseh strani neba, poleti je izpostavljen pripeki sonca, v jesenskem, zimskem in spomladanskem delu leta pa še dežju in vsakih nekaj let tudi hudi zmrzali. Kljub kakovostni gradnji zunanjo fasado že močno načenja zob časa. Na daleč se tega niti ne opazi, toda pogled od blizu razkriva vse več razpokic in razpok na ometu pročelja.

Člani prostovoljnega društva vsa leta od odprtja gasilskega doma skrbijo za vzdrževanje objekta, njegove notranjosti, lani jim je uspelo povsem obnoviti ostrešje, dolga leta si prizadevajo tudi za obnovo pročelja. Toda tega zalogaja si ne morejo privoščiti med drugim zaradi usmeritve, da vsak pridobljeni denar usmerijo v nabavo nove gasilske opreme. Že vzdrževanje stare gasilske opreme in vozil pomeni velik zalogaj za prostovoljno društvo.

Od začetka letošnjega leta društvu predsednikuje ženska. Dolgoletni predsednik Zdravko Banko ji je po skupščini društva, ki šteje kar 116 članov, med temi 35 žensk in 15 pionirjev in mladincev, predal predsedniške posle. »Pred letošnjim imenovanjem sem bila dva mandata podpredsednica društva in sem članica upravnega odbora gasilske zveze Koper. Gasilstvo mi je bilo vcepljeno, saj je bil žal zdaj že pokojni oče Aldo kar 22 let poveljnik hrvatinskega gasilskega društva. Gasilsko štafeto si torej podajamo iz roda v rod, kar še bolj utrjuje naše člane in krepi privrženost društvu,« je prepričana novopečena predsednica Leonida Kramar.

Po londonskem memorandumu

Prostovoljno gasilsko društvo Hrvatini so ustanovili leta 1956 na pobudo Jožeta Volmuta, dve letu po londonskem memorandumu, ko so vas priključili nekdanji Jugoslaviji. Gasilski dom so odprli leta 1981 in je bil prvi novozgrajeni v slovenski Istri. Najstarejšemu članu Marjanu Kodriču letos teče že 54. leto članstva.

Dolgoletni predsednik Zdravko Banko zatrjuje, da hrvatinski gasilci strnejo vrste in stisnejo pesti, ko je treba, v slabem in dobrem, ko gre za pogrebe ali veselice in ko gre za tekmovanja in druženja med gasilci. Ni je dejavnosti in aktivnosti v Hrvatinih, da ne bi imeli gasilci prstov vmes. »Tako smo se leta 1976 brez poziva sami odpeljali na potresno območje v Posočju, na pomoč smo odhiteli ob vodni ujmi v Železnikih, skupaj s poklicnimi in prostovoljnimi gasilci smo se skoraj 24 ur bojevali z ognjenimi zublji v požaru v koprski Luki in sodelovali pri gašenju požara nekdanjih Slavnikovih delavnic in garaž v Semedeli ter gašenja večdnevnega požara, ki je zajel ladjo, privezano na dok izolske ladjedelnice, lani pa smo se tri dni bojevali z ognjem v velikem požaru nad Črnim Kalom. Smo redni organizatorji vaške veselice in udeleženci iger ter tekmovanj med gasilskimi društvi in glavni organizatorji družabne istrske igre pandolo, s katerim smo nalezli tudi prekmurske kolege, tako da turnir v pandolu zdaj organizirajo tudi v Dobrovniku,« našteva Banko.

PGD Hrvatini je pobrateno z društvoma Hotinja vas in Fram ter z zamejskima društvoma Dolina in Breg, navezujejo stike s tržaškim prostovoljnim gasilskim društvom in društvom v Miljah, za letošnji september pa ob meji skupaj z društvi na italijanski strani meje načrtujejo mednarodno vajo na pobočju med Škofijami in Elerji. 

Deli s prijatelji