MAŠKARE

Tudi Gašpar Gašpar za pusta pusta

Objavljeno 02. marec 2014 18.45 | Posodobljeno 02. marec 2014 18.45 | Piše: P. H.

Domžalski umetnik je za letošnjega pusta izdelal še tri politične maske. Za Gorana Klemenčiča mu je zmanjkalo časa.

Avtor mask, akademski slikar, kipar in restavrator Jože Tönig, ter politiki (z leve) Janez, Borut, Toni in Alenka, na tleh pa Gašpar Gašpar. Foto: Primož Hieng

Dnevnopolitična popestritev tradicionalnega pustnega karnevala na Viru pri Domžalah so maske, ki jih ustvarja Jože Tönig, 60-letni akademski kipar in slikar ter restavrator iz Domžal. Njegove šeme zaradi aktualnosti in posebnosti radi vidijo tudi na drugih karnevalih v Sloveniji. Tönigov čas pride takoj po novem letu, ko ob pustu vsakič znova dodaja nove obraze, pri čemer sledi tudi novoizvoljenim političnim osebnostim.

In kakšen je postopek izdelave maske? Pravi, da ni nobena skrivnost. Najprej izbere slike oziroma fotografije določene osebe, ki jo želi ustvariti kot pustno masko. Na kiparsko stojalo namesti kos gline, nato pa iz nje oblikuje obraz. V karikiranju ne pretirava, morda le poudari katero od značilnosti, na primer nos ali kaj podobnega.

Ko je obraz iz gline izdelan, ga obloži z mavcem in utrdi s tkanino. Potem ko se mavec posuši, glino odstrani in notranjost prebarva ter premaže z milom. V ta kalup nato dodaja namočen časopisni papir, pomešan z moko. Po navadi vanj nalepi štiri plasti. Vse skupaj nato oblepi z lepilnim trakom, zatem pa masko previdno vzame iz mavčnega kalupa. Sledi še barvanje obraza z akrilnimi barvami. Tehnika izdelave torej ni nova ali morda celo pogruntavščina kiparja in slikarja iz Domžal, ampak znana kiparska tehnika papirmaše, ki jo je spoznal na akademiji za likovno umetnost.

»Posebnih odzivov politikov in drugih, ki sem jih upodobil kot maske, do zdaj ni bilo,« pove Jože. »Pomembno je, da obrazi niso žaljivi. Hibe, bolje rečeno značilnosti, imamo vsi, a tega ne želim poudarjati, saj bi bil lahko hitro žaljiv. Maska mora biti predvsem podobna človeku.«

Letos je izdelal tri nove like: Alenko Bratušek, Igorja Lukšiča in Gašparja Gašparja Mišiča, za Gorana Klemenčiča pa mu je zmanjkalo časa. 

Deli s prijatelji