DENACIONALIZACIJA

Tudi brez Radenske so v Ameriki bogataši

Objavljeno 23. februar 2012 19.00 | Posodobljeno 23. februar 2012 17.59 | Piše: Irena Divković Milanović

Družina Hoehn Šarić v denacionalizaciji pričakuje pol Radencev.

Razkošje, prepolno umetnin, na Gibson Islandu.

LJUBLJANA – Na spletu objavljena novica, da se je v mesecu dni razrešila denacionalizacijska zadeva v zvezi s slovitim zdraviliščem Radenci, je v središče pozornosti slovenske javnosti znova priklicala ime Rudolf Hoehn Šarić. Tako je ime upravičencu večjega dela Radencev, nevrologu in profesorju psihiatrije na ameriški medicinski fakulteti Johns Hopkins University v Baltimoru.

Raziskali smo nepremičninsko premoženje družine Hoehn Šarić, ki se razteza od zvezne države Maryland do Floride. Razkošna vila, obložena s kamnom in obkrožena z vrtom v zenovskem slogu na Gibson Islandu, je na prodaj za 2,2 milijona dolarjev, stanovanje v Miamiju, kupljeno spomladi 2010 za 5,3 milijona, in vila sina Alexandra za 800.000 dolarjev so pravi nepremičninski biseri. Iz notranje opreme in zunanjega videza bogastva naslednika Radencev v ZDA je mogoče sklepati o njegovi pripadnosti višjim ameriškim družbenim slojem. Preden se lotimo opisa luksuznih domov, je treba omeniti, da je ta primer denacionalizacije dosegel celo razvpiti Wikileaks. Tam lahko zasledimo pogovor z dne 25. aprila 2006 med takratnim ameriškim veleposlanikom in takratnim ministrom za notranje zadeve Dragutinom Matejem, v katerem ambasador naslavlja prav primer Hoehn Saric.

»svoje« zdravilišče prihajala kot gostja

Odvetniška ekipa uglednega zdravnika se je soočila z najnovejšim sklepom slovenskega sodišča, ki je temeljil na odkritju iz 1962. Pomurski časnik je objavil: »Zakaj so šele lani celjski strokovnjaki v tujih arhivih odkrili, da so imeli vsi, ki so bili 1962. leta avstrijski državljani, možnost dobiti odškodnino za odvzeto premoženje? Četrtega zaslišanja prič, ki je bilo zadnje dni januarja letos v sejni sobi Upravne enote Gornja Radgona, se je udeležilo toliko pravnikov in strokovnjakov, da je bila sicer prostorna soba skorajda pretesna. Odvetnica denacionalizacijskega upravičenca dr. Rudolfa Hoehna Šarića mag. Pavla Sladič Zemljak je prišla s sodelavcem, močno ekipo odvetnikov imata tudi Radenska (lastnik Pivovarna Laško) in Zdravilišče Radenci (Sava Turizem) pa tudi gornjeradgonski načelnik upravne enote Matjan Potisk se je okrepil s tremi novimi sodelavci, saj sta se dozdajšnji strokovnjakinji iz Celja pridružila še dva specialista za denacionalizacijo iz Celja in Velenja. In prav celjski sodelavci so odkrili Finančno izravnalno pogodbo med ZR Nemčijo in Republiko Avstrijo iz 1962. leta (ki jo je lani že uporabilo slovensko kmetijsko ministrstvo), po kateri so vsi, ki so bili na dan 27. novembra 1961 avstrijski državljani in s stalnim prebivališčem v Avstriji na dan 1. januarja 1960, lahko dobili odškodnino v drugi državi za premoženje, odvzeto po drugi svetovni vojni. Po zakonu o denacionalizaciji take osebe pri nas ne morejo biti denacionalizacijski upravičenci. V primeru vračanja odvzetega premoženja nekdanje skupne velike Radenske Hoehn Šarićevim je oba pogoja izpolnjevala Vilma, ki je živela v sosednji Avstriji v Bad Gleichenbergu in vse do leta 1976 prihajala v 'svoje' zdravilišče kot gostja. Vilma je bila naslednica Hoehnovih in žena priljubljenega zdravnika Anteja Šarića, ki je tudi avtor blagovne znamke Radenske s tremi srci.«

Rudolf Hoehn Šarić se je rodil 1926

Kot smo pisali: »Konec aprila 1945 se je z mamo Vilmo in sestro Vilmo umaknil v Avstrijo. Avgusta 1945 je bil v odsotnosti zaradi sodelovanja z okupatorjem obsojen na tri leta zapora. V Gradcu se je vpisal na medicinsko fakulteto in jo tudi končal, nato pa je nadaljeval študij v Kanadi in ZDA. Zdaj je upokojen. Je poročen in ima tri otroke, živi pa v ZDA.« Pomurski list: »Brat Josef Hoehn je kot študent medicine in prisilni mobiliziranec umrl 1945. leta. Več kot osemdesetletni Rudolf ima dva sinova, starejši je odvetnik, mlajši pa finančni svetovalec.« »Nekaj stvari še vedno ni razčiščenih, na primer, ali je Rudolf dedič tudi po Vilmi in je ona imela pravico zahtevati odškodnino po izravnalni pogodbi, katero državljanstvo je imel on v tistih letih in ali je res tudi lastnik oziroma delničar podjetja – to, da so bili tudi Vilmini lastniški deleži že pred odvzemom premoženja preneseni na sinova, bi potem moralo biti nekje zapisano,« je prepričan načelnik UE Gornja Radgona Marjan Potisk. »Čeprav morajo zdaj upoštevati novo dejstvo – izravnalno pogodbo – in je odvetnica Sladičeva zaprosila za dodatni čas za pridobivanje dokazov.«

Razkošno življenje

Kakor koli že se bo razpletla ta denacionalizacijska saga družine Hoehn Šarić, v ZDA ne bodo živeli nič bolj razkošno kakor do zdaj. Družinska vila na slovitem Gibson Islandu, na naslovi Skywater Road, je po davčni oceni vredna 1,5 milijona dolarjev. Lokacija je znana po dragih počitniških vilah premožnih. Družina jo je kupila julija 1995, maja 2011 je vila s čudovito okolico, ki spominja na najlepše japonske vrtove, vstopila na tržišče za 2,275.000 dolarjev. Tri spalnice, tri kopalnice, notranji bazen, vse to na približno 280 kvadratnih metrih razkošno in stilsko urejenega doma. Ker je objekt kaskadnega tipa, obrnjen proti naravi in obkrožen z zelenjem, pa daje vtis, da je na oddaljeni lokaciji. Za to vilo je značilno še, da ima namesto oken visoke steklene stene, ki omogočajo neposredni stik z okolico, tako imajo člani družine, tudi ko se namakajo v notranjem bazenu, občutek, da so zunaj. Slog gradnje in notranja oprema bolj spominjata na evropske arhitektonske bisere, ne pa na značilna ameriška razkošna domovanja, predvsem zaradi zunanjih kamnitih oblog in notranjih lesenih pa še drsnih sten, ki lahko v hipu preobrazijo prostore, ti pa so povrhu zapolnjeni z vrhunskimi umetninami.

Stanovanje za slabih šest milijonov

Stanovanje v Miamiju, za katero je naslednik Radencev 2010. odštel 5,3 milijona dolarjev, je pravo nasprotje. Modernistično urejeno domovanje stoji v South Pointe Drive kondominium kompleksu Apoghee South Beach in je zdaj na voljo za 5,8 milijona. Pogled na tri strani, ki jemljejo dih, je zapisano v oglasu za 250 kvadratnih metrov veliko nepremičnino z ogromno teraso. Rudolfov sin Alexander in njegova žena Loren Mayor imata vilo v Bethesdi v Marylandu na naslovu Marlyn Drive. Kupila sta jo aprila 2006 in odštela 800.000 dolarjev. Drugi sin, specialist za izobraževanje in lastnik številnih podjetij, Christopher, ima z ženo štiri otroke, dvojčka, hčer in sina, ter še enega sina in še eno hčer. Pamela Feitler Hoehn Saric dela v Canyon Universityju v Gambierju v Ohiu, v sklopu te ustanove pa je tudi kampus s številnimi hišami, ki nosijo imena finančnikov. Zanimivo, na Chrisovem obrazu se skrivajo nekoliko eksotične poteze, na Alexandrovem pa ne. Tako Chris Hoehn Saric služi s poučevanjem študentov umetnosti izobraževanja, njegova družina pa po ameriških registrih živi na istih naslovih na Gibson Islandu in v Miamiju, kakor Rudolf in njegova žena Evanne, ravno tako psihiatrinja v Baltimoru. Zanimivo, profil na facebooku ima ne le Chris, temveč tudi Rudolf, morebitni naslednik slovitega slovenskega zdravilišča s tremi srci.

Deli s prijatelji