STE BILI OGOLJUFANI?

Tržni inšpektorat pripravlja obrazec tožbe za oderuške kredite

Objavljeno 31. januar 2014 19.02 | Posodobljeno 31. januar 2014 19.02 | Piše: Mo. S.

Ciljna skupina kreditodajalcev so bili ljudje v veliki stiski, večinoma upokojenci z nizkimi pokojninami.

Občina po desetih letih od domnevnih županovih goljufij še vedno plačuje dolgove.

LJUBLJANA – Potem ko je pred dnevi v Mariboru in Ljubljani potekala kriminalistična akcija, povezana z oderuškimi krediti, sta po podatkih Večera pred sodnika stopila nekdanji pravnik Janez Žlender, domnevno osrednji lik posojilne hobotnice, ki je oderuške kredite ponujala, in Smiljan Hostnik, zastopnik nekaterih podjetij, ki so se ukvarjala z odškodninami in bila tesno povezana z Žlendrom. Ovadena naj bi bila tudi mariborski podjetnik Igor Bandić in Marjana Bajrić. V ovadbi je sicer navedenih še sedem pravnih oseb, ki jim očitajo storitev 23 kaznivih dejanj oderuštva, pranja denarja, izneverjanja, goljufije in davčne zatajitve.


Najnizkotnejša oblika koristoljubja

Kot je povedal vodja mariborskih kriminalistov Robert Munda, so pri več mesecev trajajoči preiskavi ugotovili nepravilnosti, ki predstavljajo najnizkotnejšo obliko koristoljubja; osumljenci so namreč izkoriščali tiste ljudi, ki so bili primorani vzeti kredit, da so lahko preživeli. Od leta 2009 so osumljenci večjemu številu ljudi dajali kredite pod oderuškimi pogoji in si tako nezakonito pridobili najmanj 174.000 evrov. Prav tako so zaračunavali storitve, ki sploh niso bile opravljene, ali pa so opravili nepotrebne storitve ter si tako pridobili več kot 51.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

Ciljna skupina kreditodajalcev so bili ljudje v veliki stiski, večinoma upokojenci z nizkimi pokojninami ali tisti, ki niso mogli več plačevati osnovnih življenjskih stroškov in pri banki niso dobili kredita.

Pokličite tržni inšpektorat

»Šlo je za izredno prefinjen naklepen način, kako se izogniti inšpekcijskemu nadzoru,« je povedala glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić in dodala, da gre v teh primerih večinoma za tuja podjetja s slovenskimi lastniki, ki so se v postopkih na vse načine izogibali izpolnjevanju obveznosti. Izločevali so inšpektorje, bili v tujini, dokumenti niso bili podpisani, je še pojasnila. Potrošnike, ki se še niso oglasili, zato poziva, naj preverijo, kdaj so pogodbo sklenili in koliko so že vrnili oziroma plačali. Če jim kaj ni jasno, naj se obrnejo na tržni inšpektorat, jim pošljejo dokumentacijo, oni pa bodo vse preračunali in ugotovili, za kaj natanko je šlo. Poudarila je še, naj potrošniki ne prenehajo plačevati anuitete, pomembno pa je, da se obrnejo na inšpektorat ali na sodišče vložijo zahtevo za ničnost take pogodbe, ki je sicer pravno veljavna, če je podpisana, potrošnik pa je dolžan, da plačuje.

Pripravljajo obrazec tožbe

Andrej Žakelj s tržnega inšpektorata je pojasnil, da bodo pripravili obrazec tožbe, ki bo na voljo na spletu in na območnih enotah, tako da bo lahko vsak posameznik na okrajnem sodišču vložil tožbo, s katero bo tožil na izrek ničnosti teh pogodb.

Preberite še, kaj so o tem povedali pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS): Oderuške obresti: preganjajo ponudnike spornih kreditov.

Deli s prijatelji