HITROPOTEZNO

Trop Skazova pred odhodom izbrisala bioenergetike in ajurvedo

Objavljeno 01. maj 2014 22.58 | Posodobljeno 01. maj 2014 22.58 | Piše: P. J.

Kaj se bo zgodilo, ko stroka ne bo več imela nadzora nad tem? Uporabniki teh metod ne bodo več zaščiteni.

Alenka Trop Skaza je potegnila ključne poteze za alternativne metode medicine, saj jih je prečrtala s seznama že priznanih.

LJUBLJANA – Tik pred odhodom z ministrstva za zdravstvo je Alenka Trop Skaza iz pravilnika izbrisala 2/3 že priznanih metod zdravilstva. Na seznamu tako ni več bioenergetike, ki je tudi pri nas daleč najbolj priljubljena alternativna metoda, ko odpove uradna medicina, je poročal Svet na Kanalu A.

Na rob potisnila tudi ajurvedo

Mateja Kraševec Pogorelčnik, ki se je izobraževala pri Zdenku Domančiću, je svojo dejavnost uradno prijavila, zdaj pa ji je ministrstvo vzelo status, kar po njenih besedah pomeni, da ne smejo več reči, da zdravijo, to pa je po njenem mnenju povsem absurdno.

In katere metode je poleg bioenergetike s seznama prečrtala Trop Skazova? Metodo reiki, osteopatijo, akupresuro, refleksoterapijo in tudi ajurvedsko masažo, ki velja za eno najstarejših metod in je del uradne medicine za več kot dve milijardi ljudi, predvsem na vzhodu. V zadnjem času je vse bolj priljubljena tudi na zahodu, kjer jo v večini uporabljajo kot dopolnilo k uradni medicini.

Ni odgovornosti ne zaščite

Bruna Sedevčiča iz Združenja za integrativno medicino skrbi, kaj se bo zgodilo zdaj, saj stroka in zdravstvo ne bosta več imela nadzora nad tem. Po novem naj bi te zdravilce nadzoroval le tržni inšpektorat. Ker zdravstvo nima nadzora nad tem, tudi uporabniki, ki se zdravijo na tak način, niso zaščiteni, na drugi strani pa zdravilci nimajo odgovornosti, če gre kar koli narobe.

Kraševec Pogorelčnikova pravi, da če se ukvarjajo z zdravljenjem, mora to biti regulirano tudi po evropskih direktivah. S to potezo pa je ministrica, ki je odšla, še preden je dobro prevzela posle, spet porinila šarlatane in zdravilce v isti koš.

Deli s prijatelji