KANDIDATKA ZA MINISTRICO

Trop Skaza starta na zdravstvene finance

Objavljeno 18. februar 2014 13.07 | Posodobljeno 18. februar 2014 15.01 | Piše: STA, K. K.

Po njenem mnenju lahko država doseže nižje cene na področju zdravil.

Kandidatka se predstavi.

LJUBLJANA – »V zdravstvu moramo določiti prioritete. Če ne bomo našli dodatnega denarja, si zdravstvenega varstva, kot ga imamo zdaj, v prihodnje ne bomo več mogli privoščiti,« je ob predstavitvi na odboru državnega zbora za zdravstvo povedala kandidatka za ministrico Alenka Trop Skaza. Njen kratkoročni cilj je tako zagotoviti finančno stabilnost zdravstvenega sistema. Odbor za zdravstvo je ocenil, da je bila predstavitev kandidatke za zdravstveno ministrico Alenke Trop Skaza ustrezna. 

Spreminjala bo zakon

Trop Skaza je v predstavitvi kandidature pred člani parlamentarnega odbora za zdravstvo dejala, da je treba spremeniti zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter v okviru tega prevetriti košarico pravic, ki se plačujejo iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. V košarici bi bile le storitve, ki imajo visoko dodano vrednost, ostale bi se krile iz drugih oblik zdravstvenega zavarovanja.

Po njenih besedah to pomeni ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, prav tako predlaga uvedbo enotne prispevne stopnje. Kot pravi, so izhodišča za spremembo zakona pripravljena, treba pa se je odločiti za najbolj optimalno spremembo. Sama se nagiba k uvedbi obvezne zdravstvene dajatve, ki se bi plačevala iz neto prihodkov posameznika in bi temeljila na solidarnosti. Poudarila je tudi, da je treba določiti javno zdravstveno mrežo.

Na zaslišanju se je dotaknila tudi vprašanja korupcije v zdravstvu. Preskakovanje čakalnih vrst je treba odpraviti, pravi Trop Skazova, pri čemer predlaga poostren nadzor na tem področju. Po njenem mnenju je treba poostriti nadzor upravljanja zdravstvenih zavodov. Glede korupcije pri javnih naročilih predlaga, da se pred začetkom opravi recenzija projekta. Po njenem mnenju bi bilo v prihodnje mogoče treba razmišljati o standardiziranih tipskih projektih.

Razčiščevanje bo

Poudarila je tudi, da je treba razčistiti, koliko se pravzaprav izgubi v zdravstvu skozi javna naročila in ali številka o 500 milijonih evrov drži. Po njenem mnenju lahko država doseže nižje cene na področju zdravil. Prav tako predlaga uvedbo simbolične participacije na recept glede na to, da se v Sloveniji letno zavrže za 200 milijonov evrov zdravil. Po njenem mnenju je tudi čas, da spregovorimo o tem, da je dvig DDV za zdravstveni sistem pomenil 15 milijonov evrov stroškov na letni ravni.

Opozorila je tudi, da s trošarinami na tobak in alkohol država letno pobere okoli 400 milijonov evrov, kar pa se steče v integralni proračun, ne pa namensko v preventivne zdravstvene programe. Prav tako se ji zdi smiselna uvedba trošarin na sladke pijače in mastno prehrano.

Poudarila je, da je treba sprejeti že pripravljene standarde in normative za zdravstveni kader, prav tako za variabilni del plače, ki bi izhajal iz uspešnosti.
 

Deli s prijatelji